CRNE KUTIJE IH SPASLE OD KORONE: Lekari se dosetili i uz pomoć prostog uređaja spasli na stotine života! (VIDEO)

0

Britanski lekari koji se bore protiv virusa KOVID-19 u bolnici u Varingtonu smanjili su stopu smrtnosti i poboljšali šanse za brzi oporavak tako što su mašinama za disanje koje se obično koriste za poremećaj spavanja našli drugu namenu.

Lekari su uspeli da modifikuju uređaje poznate kao “crne kutije” koje obično leče apneju, odnosno, nagli zastoj disanja za vreme spavanja.

Kako veliki broj pacijenata koji završi na respiratorima nedugo potom i umre, rešili su da, što je više moguće, izbegnu stavljanje obolelih na te mašine.

Kliničari kažu da su ranim lečenjem pacijenata sa KOVID-19 „crnim kutijama“ smanjili potrebu za invazivnim respiratorima i da su doživeli znatno brži stepen oporavka.

Tim koji je vodio dr Mithun Murti, zajedno sa konsultantom Sagarom J. Patelom, shvatio je da su jednostavne crne kutije koje koriste u svojoj klinici za poremećaj spavanja izgrađene na istoj premisi kao i mnogo sofisticiranija i skuplja CPAP mašina.

Dr Murti veruje da je ovaj njihov potez možda spasao i stotine života.

Kutije, koje su znatno jeftinije od bolničkih verzija, dovoljno su jednostavne da ih pacijenti mogu koristiti kod kuće, po pravilu, najviše 12 sati. Lekari na odeljenju intenzivne nege koji su stavljali pacijente na crne kutije kažu da su se oni veoma stabilizovali, izbegavajući raspirator.

“Često smo videli pozitivnu reakciju u roku od 15 minuta”, rekao je dr Mark Forest.

Respiratorski tim je u saradnji sa svojim kolegama iz intenzivne nege modifikovao kutije dodajući im vrhunske maske i povezujući ih sa kiseonikom.

Prvo su kutije testirali na kolegama.

Dona Vol, majka dvoje dece, bila je prikačena za jednu od crnih kutija.

“Osećam se mnogo bolje. Počela sam da se osećam bolje skoro istog trenutka. Ne želim da budem statistika. Želim da se vratim kući svojoj deci”, rekla je.

Bračni par Harold i Kristin Tomson (64) je Hitna pomoć dovezla do bolnice u teškom stanju, jedva su disali.

“Stvarno sam mislio da se neću vratiti kući,” rekao je Harold Tomson koji je odmah bio smešten na intenzivnu negu.

„Pozdravila sam se s njim i nisam bila sigurna da li ću ga ikada više videti“, rekla je njegova žena.

Međutim, Tomson je pet dana koristio crnu kutiju i posle pet dana je bio spreman da sa suprugom konačno ide kući.

Kurir.rs/Sky news

Foto: Youtube/Sky news

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime