DEČAK ROĐEN SA KOŽOM PETOGODIŠNJAKA, BABICE I RODITELJI BILI U ŠOKU: Izučavali ga kao misteriju, evo kako izgleda danas! (VIDEO)

0
Foto: Skrinšot youtube

Kada je Tom Tenent rođen 1993. godine u Australiji, niko nije slutio koliko posebna beba će biti. Zapravo, on je medicinska misterija.

Na svet je došao sa dovoljno kože da pokrije telo petogodišnjaka, i doktori nikad nisu videli ništa slično. A u šoku su posebno bili – roditelji.

– Šokirao sam se kada sam ga ugledao. Nisam znao da beba može da izgleda tako – rekao je Tomov otac Džof u intervjuu za emisiju 60 minuta.

Tada je počelo izazovno putovanje za njegovu porodicu. Njegovi roditelji otkrili su medijima da su im posle ultravuka kazali da Tom neće biti obična beba. – Kada smo to čuli, razmišljali smo i odlučiili da bude kako je suđeno i da ćemo se nositi sa tim – kažu oni.

Nisu pomogli testovi i ispitivanja da se utvrdi težina Tomovog stanja. Šokirana je bila i majka Debi kada su joj na grudi spustili novorođenče, ali kaže da je to ipak bilo „divno moći da ga uzme u naručje i mazi“.

Lekari nisu imali objašnjenje zašto je beba rođena sa tolikim viškom kože, stoga nisu imali ni lek niti rešenje. Prvo su čekali da naraste i da mu koža bude „taman“. To je barem bio plan, jedini.

Ali njegovo stanje je bilo toliko posebno da su istraživači odlučili da mu posvete vreme i pokušaju da odgonetnu ovu misteriju, pa je on proveo dva i po meseca u medicinskom centru, na ispitivanju. Bio je prvo dete sa ovim problemom, i naučnici su morali da krenu od nule.

Objašnjenje je stiglo neočekivano – njima je pomogla jedna karakteristika kod rase pasa, šarpeja, da ih navede na zaključak da je naborana koža i kod Toma iz istog razloga – naime, nivo hijaluronske kiseline u koži dečaka bio je 100 puta veći od normalnog.

Lekari su imali nadu da će, kao kod ove vrste pasa, vremenom ovaj nivo kiseline opadati i dati mu normalniji izgled, i to se desilo kako je Tom rastao. Na Tomu se i dalje vidi višak kože, ali ni približno kao kada je bio manji. Kaže da ima prijatelje koji ga gledaju kao jednog od njih, a kada sebe pogleda u ogledalo kaže da vidi samo jednu „nežnu i dobru osobu“.

– Neki mi čak kažu da izgledam kul, neki da izgledam vrlo kul, neki mi ne kažu ništa – govorio je Tom kao dečak.

28 godina kasnije, australijski mediji pokušali su da dođu do Toma i da vide kako danas živi „čudo od dečaka“. No, nije bilo mnogo tragova o Tomu.

Fejsbuk profil ipak naslućuje da živi ispunjen život i da se oženio.

Kurir.rs

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime