Diznijevi crtaći koje smo svi gledali kao deca danas dolaze sa ozbiljnim upozorenjem

0
Foto: Skrinšot Jutjub

Onlajn striming servis Disney+ od 2021. godine postavio je ograničenja na neke od najgledanijih kultnih crtanih filmova, poput Damba, Petra Pana i Mački iz visokog društva, a kako bi sprečio decu mlađu od sedam godina da ih gledaju na svojim profilima.

Roditelji te animirane filmove i dalje mogu da puste deci preko svojih profila, ali dočekaće ih poruka: „Ovaj program uključuje negativne prikaze i/ili zlostavljanje ljudi ili kultura.“

Prema istraživanju kompanije OnBuy.com, 18 odsto roditelja nije svesno koliko su neki Diznijevi filmovi neprikladni i zastareli. Međutim, 62 odsto njih ističe da nemaju problema s gledanjem ove vrste filmova, a više od polovine bi deci dopustilo da ih gledaju.

– Mislim da decu ne bi trebalo da pokušavamo da zaštitimo od svega. Ovi filmovi su snimljeni u drugim vremenima i, dokle god to možete objasniti detetu i učiti ga da neko ponašanje nije prihvatljivo, ne vidim u tome ništa loše – kaže jedan roditelj, a prenosi The Parents.

Drugi ipak zabranjuje određene filmove u svom domu: „Ne želim da moja deca gledaju te stare filmove. Imam sina i ćerku i ne želim da ijedno od njih gleda takve stavove prema ženama ili uloge koje žene preuzimaju. Zbog kombinacije s groznim rasističkim stereotipima, taj sadržaj je zabranjen mojoj deci.“

Prema mišljenju roditelja, evo koji su najneprikladniji animirani Diznijevi crtaći:

Priča o igračkama 3,
Bambi,
Mala sirena,
Knjiga o džungli,
Snežana i sedam patuljaka,
Mačke iz visokog društva,
Fantazija,
Lepotica i zver,
Petar Pan
Dambo
Izvor: index.hr

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime