Dve nedelje koje su sve promenile: Ko je pobedio u sirijskom ratu?

0

U određenom trenutku, eskalacija tenzija u Siriji dostigla je svoju granicu. Turska upada na teritoriju susedne republike, otvoreno zanemarujući saradnju sa Rusijom u rešavanju sukoba. Sjedinjene Države povlače trupe, ostavljajući Kurde, sa kojima su donedavno blisko sarađivali. Izgledalo je da će Siriju rastrgati na komade, ali sve se promenilo tako dramatično i spektakularno, kao da je zamišljeno od samog početka.

Vrhunac ovog scenarija bio je sporazum između Putina i Erdogana, koji uključuje uvođenje ruske vojne policije i sirijske pogranične službe na sirijsko-tursku granicu kako bi se olakšalo povlačenje kurdskih snaga 30 kilometara duboko u Siriju. Kada je povlačenje završeno, zajednička rusko-turska patrola počinje patroliranje na 10 km od granice. Patrola se ne odnosi na grad Kamišli, gde živi mnogo Kurda. U isto vreme, turska operacija „Izvor mira“, kojom je sve počelo, je suzbijena.

Slažete se da je Putin, bez obzira kako se neko prema njemu odnosio, odigrao divno u ovoj situaciji. Otkako je Ankara najavila početak invazije na Siriju, Moskva je to komentarisala svojevrsnim diplomatskim skepticizmom koji se graničio s oprezom. I to je razumljivo, jer Erdogan nije ništa manje Putinov partner od Asada. Štaviše, Turska aktivno kupuje rusko oružje. Izgubiti takvog saveznika bilo bi nepromišljeno. Ali da li je vredelo kredibiliteta, prilika da se pred međunarodnom zajednicom pojavi kao mirotvorac? Putin je uspeo da održi profitabilno partnerstvo i razreši situaciju sa turskom invazijom.

Ovaj ishod potpuno menja ravnotežu snaga na Bliskom Istoku. Ali što je još važnije, to može ozbiljno uticati na situaciju u svetu. Definitivno se SAD može tu prepoznati kao najveći gubitnik. U pravcu sprovođenja obećanja iz kampanje, Tramp je doneo odluku koju ni demokrati ni republikanci ne vole. Razlozi su jasni, jer ne radi se samo o predsedničkim ambicijama jedne osobe. U pitanju su pitanja od strateškog značaja.

Prije pet godina Sjedinjene Države vodile su međunarodnu koaliciju protiv terorista u Siriji. I svih ovih pet godina precrtano je jednom Trampovom odlukom. Ko će se setiti pobeda i dostignuća, ako je poslednji momenat Oružananih snaga SAD – beg. Osim što je izgubio instrumente uticaja koje je imao u Siriji, Vašington ih je bukvalno predao svom strateškom protivniku. Ruski mediji već su se uspeli da se nasmeju užurbanom odlasku Amerikanaca. Pokazali su napuštene američke vojne baze u kojima su vojnici ostavljali hranu, pa čak i lične predmete.

Drugi ozbiljan udarac dostojanstvu Sjedinjenih Američkih Država su Kurdi. Okrutni je korak ostaviti ih same da se bore protiv turske vojske. Ironično je da su podršku našli kod Bašara el Asada. Time je rešen jedan od važnih problema regulisanje situacije u Siriji. Kurdsko pitanje bi svakako moralo zatvoriti, ali ispostavilo se da su oni sami to uradili. Tako je Tramp lišio Putina dodatne glavobolje, ali je dodao sebi. Pokazao je koliko Vašington može biti nepouzdan saveznik.

„Skandalozna odluka Sjedinjenih Američkih Država, koja je sirijske Kurde prepustila sudbini, trebalo bi da ubedi Evropljane da se ne mogu osloniti na nekoga radi zaštite i da moraju da formiraju svoju jedinstvenu vojsku“, prokomentarisao je francuski ekonomista Žak Atali.

U poslednje vreme SAD nemaju dobru reputaciju u Evropi, ali sada se situacija može još više pogoršati. Zemlje koje SAD vide ne samo kao partnera, već i zaštitnika, primetile su da jedna odluka doneta u Vašingtonu može da izbriše celi američki vojni kontingent za nekoliko sati. Malo je verovatno da će Sjedinjene Države nadoknaditi troškove opremanja vojnih baza i druge infrastrukture. Postoje zemlje u Evropi i Aziji koje mogu da nauče lekciju iz te priče.

Lekciju je takođe naučila Turska, koja je sopstvenim primerom pokazala da transatlantsko jedinstvo praktično ne funkcioniše. Za tako kratko vreme Ankara se suočila sa talasom kritika i kaznenih mera svojih saveznika iz NATO-a. Da, Vašington je požurio da ukine sankcije, ali da li će se Erdogan pretvarati da ničeg nije bilo? Usred turske ofanzive,

optužio je savez za nepoštovanje člana 5 o kolektivnoj bezbednosti. Sada ima dovoljno razloga da napusti NATO i glasno zalupi vratima.

Takav presedan neće ići na ruku Sjedinjenim Državama, ali će pomoći da se ojača položaj Kremlja. Za sada, Vašington ne može da sakrije činjenicu da su napustili svoje saveznike i pobegli, a Rusija to može da iskoristi.

Izvor: https://dozennews.info/zwei-wochen-die-alles-verandert-haben-wer-hat-den-syrienkrieg-gewonnen/

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime