Hrvatski novinar šokirao Srbe i ceo Balkan! EU gura region u novi rat! Brisel i Tramp su isti!

0

Optužio Makrona da je Balkan nepoželjan.

* Odluka Brisela da odloži početak pregovora o članstvu sa Skopljem i Tiranom, ujedno je poruka ostalim zemljama u regionu, uključujući i Srbiju, da su nepoželjne u Uniji, ocenjuje zagrebački “Jutarnji list”

* Reč je o odluci Evropskog saveta da se ne otvore pregovori o članstvu Severne Makedonije i Albanije”, ocenjuje kolumnista “Jutarnjeg lista” Robert Bajruši

* Jedno je sigurno, Evropska unija potvrdila se, kako ocenjuje Bajruši, kao neverodostojna zaednica koja gazi sopstvena obećanja

Odluka Brisela da odloži početak pregovora o članstvu sa Skopljem i Tiranom, ujedno je poruka ostalim zemljama u regionu, uključujući i Srbiju, da su nepoželjne u Uniji, ocenjuje zagrebački “Jutarnji list” “Kao i puno puta do sada, arogantna hrvatska javnost nije se ni osvrnula na nedavni događaj koji je dobrano potresao ono što zovemo ‘region’. Naravno, reč je o odluci Evropskog saveta da se ne otvore pregovori o članstvu Severne Makedonije i Albanije”, ocenjuje kolumnista “Jutarnjeg lista” Robert Bajruši .

Ta odluka, koja, kako navodi Bajruši, duboko kompromituje EU kao instituciju kojoj se može verovati koliko i američkom predsedniku Donaldu Trumpu, dovodi i Hrvatsku “u užasno neugodnu poziciju”.

“Jer, hteli ili ne, Hrvatska se nalazi u ‘regiji’, a potresi koji mogu uslediti jer je pseudoliberal (francuski predsednik) Emanuel Makron, kako bi pokazao da utiče na evropsku politiku, pogazio sva obećanja koja je EU dala Makedoncima i Albancima, možda se neće osetiti u Danskoj i Portugalu, ali ovde sigurno hoće. Tek će se videti kolikog intenziteta”, smatra Bajruši.

Jedno je sigurno, Evropska unija potvrdila se, kako ocenjuje Bajruši, kao neverodostojna zaednica koja gazi sopstvena obećanja.

“Još gore, EU ovakvim odlukama otvara vrata regiona Rusiji, Turskoj i Kini, a možda i novim ratovima”, upozorava novinar “Jutarnjeg lista”.

On još navodi da ruski i turski predsednici, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan moraju biti srećni kada vide što radi Evropska unija.

“Jer odbijanje početka pregovora sa Skopljem i Tiranom ujedno je poruka Srbiji, Crnoj Gori, BiH i Kosovu da su neželjeni. To je legitimno, ali kakve ce biti posledice? ‘Ako nas neće Evropa, ima ko nas želi’, odgovoriće u balkanskom susedstvu Hrvatske”, procenjuje dalje Bajruši.

“Zašto Srbija ne bi nastavila da uvozi rusko oružje i dopušta kineske investicije, usput dovodeći odnose s Kosovom na ivicu sukoba? Ko može sprečiti još čvršće povezivanje Republike Srpske i Srbije ili Albanije i Kosova, kao i dezintegraciju Severne Makedonije i BiH. U takvim okolnostima, zašto Bošnjaci ne bi pohrlili u zagrljaj Turske, a Dragan Čović krenuo da obnavlja Herceg-Bosnu? I eto belaja, možda i reprize događaja iz devedesetih”, upozorava Bajruši.

Alo, Tanjug

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime