I PRIRODA NAM SE SKROZ POGUBILA! Usred leta u Topoli procvetale jabuke, kao da je rano proleće (FOTO)

0

Radenko Andrović iz sela Belosavci kod Topole kako kaže, u svom voćnjaku ovako nešto nije video, bar ne u julu mesecu

U selima na teritoriji opštine Topola ovog leta ponovo je procvetala jabuka i to kao da je rano proleće, a paralelno sa cvetnom granom formirani su čak i plodovi karakteristični za ovo voće, koji su takođe lepo razvijeni. Radenko Andrović iz sela Belosavci kod Topole kako kaže, u svom voćnjaku ovako nešto nije video, bar ne u julu mesecu

– Čuo sam i viđao da voće ponovi cvetanje u jesen, kad je toplije vreme, dešavalo se i da se pojavi plod pred zimu ali da u sred leta jabuka cveta i rodi to do sada nisam video. Ovo je stara sorta belo jabuke, i uglavnom su na mom imanju starije sorte voća. Do sada se znalo kad cveta a kad rodi, ali sada na jednoj grani plod na drugoj cvet – priča Radenko Andrović i dodaje da je njegova jabuka cvetala kao da je proleće.

Ovakav neobičan fenomen Radenko pokušava da objasni svojim unucima Matiji i Luki sa kojima obilazi voćnjak. On smatra da je razlog cvetanja voća kad mu vreme nije posledica klimatskih promena.

Radenko sa unucima

– Moja jabuka je samo potvrdila priču svetskih stručnjaka, globalno zagrevanje i ozbiljne klimatske promene zbunjuju biljke. Još kao dete, slušao sam priče da kad voće ponovi cvetanje biće hladna i opasna zima, međutim poslednjih godina gotovo i da nema zime, bar ne toliko hladne kao što je narodno verovanje, šta će sada ovo letnje cvetanje da znači videćemo – kaže Radenko.

Stručnjaci iz oblasti voćarstva pretpostavljaju da je ovakva pojava upravo posledica klimatskih promena, odnosno fiziološkog poremećaja u biljci. Oni ističu da se klima izmenila a da biljka ne prepoznaje datume, pa je zbog toga može zavarati promena vremena. Zbog takvih temperaturnih klackalica poremeti se i fiziologija u biljci pa se kao i u voćnjaku našeg sagovornika cvetanje i plodonošenje dešavaju u isto vreme.

Espreso, RINA

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime