Jedno od najpopularnijih muških imena u Srbiji ima živopisno značenje: Onaj koji hrli prema svojoj sreći

0

U prethodnoj godini ovo je bilo najpopularnije muško ime

Stara imena u modernom vremenu zvuče jedinstveno, snažno, istorijom bogato. Jedno od njih je svakako i sve popularnije ime Relja.

Ovo tradicionalno staroslovensko ime od davnina je poznato u našoj zemlji, a poslednjih godina postalo je i jedno od najčešćih imena koja se daju novorođenim dečacima. Tačnije, u prethodnoj godini bilo je najpopularnije muško ime.

Smatra se da je ime nastalo oko 13. veka, a neki istorijski spomenici kazuju i da je nastalo od imena Hrebljan. Takođe, glagol „hrliti“ u značenju juriti, željno ići, sa radošću ići prema nekome ili nečemu tumači se kao potencijalni izvor ovog imena.

Njegovi tragovu nalaze se i u latinskom jeziku, od imena Aurelius odnosno Aurelio, Aurelie, Aurelius, u značenju zlato, zlatan, sjajan, dragocen. Neki tragovi upućuju i na starohebrejsko žensko imena Rahila – dobra, pitoma, mirna i blaga kao jagnje.

Semantiku ovog imena upućuje na „osobu koja hrli prema svojoj sreći“, na „onag koji je sjajan i vredan kao zlato“; „onog ko je vredan divljenja i poštovanja“, „ ko je žustar i brz u razmišljanju i delanju“, ali tu su i značenja poput: „onaj ko ne razmišlja i ko je naivan“, „onaj ko je brzoplet i nepromišljen“. Neka značenja upućuju na blage karakterne osobine: „onaj ko je miran i dobar prema svima“, „onaj ko je blage naravi“, „pitom kao jagnje“…

Ovo ime dovoljno je autentično da nema mnogo nadimaka.

Nosio ga je Hrelja Ohmućević, poznatiji pod nadimkom Relja Krilatica, srpski plemić i tvorac “Hodoškog zbornika ili kodeksa”, najstarijeg pisanog dokumenta o srpskoj medicini iz XIV veka.

Relja Novaković, slavni srpski istoričar i filozof, Relja Ivanić, srpski umetnički fotograf, Relja Dulić Fišer, jugoslovenski teniser… mnogo je znamenitih nosilaca ovog imena kroz istoriju, a sve je više i mladih koji s ponosom nose ovo ime.

(Ona.rs)

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime