METEOROLOG ĐURIĆ NAKON UDARA GROMA U DEČAKA: Ovo je način da se zaštitite od nevremena!

0

Nažalost, nevreme koje nas je zadesilo nije nesvakidašnje za ovo doba godine, zbog čega stručnjaci savetuju poseban oprez onima koji borave u prirodi.

Stravično nevreme koje je pogodilo juče Srbiju odnelo je i jednu žrtvu. Naime, dečak (14) preminuo je popodne kada ga je tokom oluje na Pešterskoj visoravni udario grom, bio u polju kako bi čuvao stoku.

Nažalost, nevreme koje nas je zadesilo nije nesvakidašnje za ovo doba godine, zbog čega stručnjaci savetuju poseban oprez onima koji borave u prirodi.

– Ovo vreme nas meteorologe nije iznenadilo, čak je i najavljivano. Nedelja je što se ovog perioda tiče bila najkritičnija jer je cela Srbija bila na udaru lokalnih pljuskova sa grmljavinom, što je i normalno za ovo doba godine – rekao je Đurić i dodao da se jun inače odlikuje ovakvim vremenskim neprilikama, kao i da od udara groma strada oko 10 ljudi godišnje.

Kao kaže, vremenske neprilike generalno su karakteristične za letnji deo godine.

– Maj i jun su najkritičniji, ali se ne smeju zanemariti ni jul i avgusta kada takođe može dolaziti do nepogoda – rekao je Đurić.

Đurić je potom apelovao na sve one koji borave u prirodi da se vremenske prilike moraju redovno proveravati unapred, a ukoliko vas nevreme iznenada uhvati na otvorenom, treba izbegavati jedno drvo, vodu, pa i izaći iz vode jer je dobar provodnik elektriciteta. Kao kaže, najbolje je potražiti zaklon što dublje u šumi i skloniti se što dalje od vode.

Prema njegovim rečima, narednih dana očekuje nas dosta stabilnije vreme sa više sunčanih intervala. Lokalnih pljuskova sa grmljavinom može biti na jugu i istoku Srbije, a u ostatku zemlje biće pretežno sunčano i oblačno.

– Za vikend će vreme biti promenljivo oblačno, lokalno sa pljuskovima i grmljavinom, nema zahlađenja ni toplotnih talasa. Narednih 10 dana nema duže stabilizacije na nivou cele Srbije.Ipak, ono što je bitno napomenuti je da temperature neće imati oscilacije kao u maju. U Beogradu će se temperatura narednih dana kretati oko 28 stepeni, a prosečno u Srbiji maksimalna temperatura ići će do 23 stepena – rekao je Đurić.

Espreso/Kurir

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime