Moderni trendovi u web dizajnu

0

Web dizajn je vrlo popularna i uvek aktelna tema unutar informatičkih voda, domeni podvrgnutoj konstantnim naprecima i promenama. Kao i u svemu drugom, u web dizajnu je takođe potrebno uvek biti na rubu dešavanja i pažljivo pratiti moderne trendove. Po meni web stranice definitivno nose potpis svoga vremena i samo po dizajnu je lako odrediti iz kojih godina stranica potiče. Tako da kada prilikom svoje pretrage interneta naiđete na stranicu koja izgleda kao nešto s početka milenijuma, jasno je da ćete osetiti neku vrstu distanciranosti.

Deset godina je puno u stvarnom životu, međutim u web dizajnu ta decenija se lako pretvara u stoleće. Upravo zato je važno redovno prateći trendove nadograđivati vašu web stranicu, ali i ponuditi kompletan redizajn ukoliko se za tako šta vremenom pokaže potreba.

Dizajnerski pristup

Prilagoditi stranicu svim interesnim grupama i svim očekivanjima je naravno nemoguće. Ali, postoje neka temeljna pravila i načela koja web stranice moraju zadovoljavati kako bi bile funkcionalne, a ujedno atraktivne i oku ugodne. Minimalizam i jednostavnost u pristupu i dizajnu je trenutni trend koji neće skoro nestati. Naravno ovako prezentirane stranice su najpogodnije za promociju usluga i proizvoda, konkretno stranice koje za zadatak imaju brz prenos jedne jasne poruke, te stoga nisu krcate bezbrojnim člancima i drugim sadržajem. Ovakve stranice su tu da jasno i kvalitetno prezentiraju jednu ideju na što bolji i vizualno što unikatniji način.

dizajn

S druge strane, za stranice koje se često obnavljaju novim člancima i ostalim sadržajem ova metoda u celosti nije primenljiva, ali je jednim delom ipak dostižna optimizacijom layouta stranice, izbacivanjem nepotrebnih elemenata i pojednostavljivanjem izbornika. Ovaj pristup će vizualno rasteretiti stranicu i učiniti je manje zasićenom. Što će za krajnje korisnike rezultirati boljim fokusom na sam sadržaj kao i brži pristup informacijama.

Doslednost u korištenju boja

Prilikom dizajniranja web stranice potrebno je odlučiti se za paletu boja koje planirate koristiti. Doslednost u ovoj kategoriji je od velike važnosti ukoliko želite da vaša stranica zadrži profesionalan i moderan dizajn. Paletu boja je naravno potrebno prilagoditi nameni i temi stranice koju dizajnirate, brendu i njegovom vizualnom identitetu.

Navigacija i čitljivost

Navigacija na sajtu ne sme ostavljati mesta konfuziji. Jedan od čestih elemenata modernog web dizajna su popularni “hamburger” izbornici. Izvorno korišteni u mobilnim aplikacijama, ovaj vid navigacije je ubrzo našao svoj put do weba. Hamburger izbornici su grafički predstavljeni kao tri horizontalne crtice, pozicionirani uglavnom negde pri vrhu stranice i na klik otvaraju padajući izbornik sa linkovima. Ovaj metod kao esencijalni element modernog web dizajna ima svoje pobornike, ali isto tako i one koji ga oštro kritikuju, smatrajući da korisnici nemaju naviku proveravati koji sadržaji se kriju iza padajućeg izbornika te da kao nedeskriptivni element nema šta tražiti na web stranicama.

Naravno, stari oproban sistem ostavljanja popularnih i brzo dostupnih linkova pri vrhu sajta je i dalje prihvatljivo i popularno rešenje. Na su taj način linkovi su uvek u fokusu i brzo dostupni posetiocima stranice. Manje važne linkove je pametnije pozicionirati u footer stranice te na taj način smanjiti pretrpanost glavnog izbornika.

Jedan od faktora koji mnogi prilikom dizajniranja stranice smetnu s uma je tipografija, tj. odabir kvalitetnog fonta. Font koji planirate koristiti na stranici mora biti čist i jasan. Mnogi pribegavaju korištenju preterano kitnjastih i previše stilizovanih fontova koji možda izgledaju zanimljivo, ali definitivno nisu čitljivi i samim tim otežavaju navigaciju i čitanje sadržaja.

Responsivni dizajn

Koliko ste samo puta preko svog smart telefona pristupili web stranici koja nije bila prilagođena za prikaz na zadanoj rezoluciji. Uz nečitljiv tekst, konstantno zumiranje i skrolanje, sigurno ste napustili stranicu i nastavili svoju potragu negde drugde. Opšte je poznato da danas korisnici webu pristupaju preko niza uređaja, bilo da se radi o standardnim kompjuterima, tabletima ili telefonima, svaki od njih dolazi sa svojim specifikacijama i rezolucijom ekrana, pa je upravo zato bitno sve ovo imati na umu prilikom dizajniranja vaše web stranice. Kao najjednostavnije rešenje za ovaj problem nameće se responsivni dizajn.

Kao što mu i samo ime sugeriše, responsivni dizajn će automatski prilagoditi vašu stranicu rezoluciji uređaja preko koje joj korisnik pristupa. Ovo je jednostavno i vrlo efikasno rešenje za učestali problem koji se javio s rastom popularnosti smart uređaja. Takođe, po rečima SEO stručnjaka, Google je počeo flagirati stranice koje nisu optimizovane za mobilne uređaje što automatski negativno utiče na njihovo pozicioniranje prilikom pretrage.

Ovo su samo neki od elemenata na koje je potrebno obratiti pažnju ukoliko želite da vaša web stranica ima moderan i profesionalan izgled. Trendovi se naravno menjaju i web konstantno evoluira, stoga je potrebno biti na obzoru i pratiti dešavanja i novitete iz branše. Naravno nije svaki trend pozitivan, ali ipak pojedini trendovi vremenom postaju standardi. Stoga budite ažurni i ne dozvolite da vašu web stranicu pregazi vreme, jer ipak, vaša web stranica je vaše online ogledalo.

Kompjuteraš

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime