Najdublja jama iskopana ljudskim rukama: Ovde je otkriveno oko 15 miliona dijamanata – ipak, sa cenom

0
IZVOR: SHUTTERSTOCK

Mnogi tvrde da je ovo najdublja jama iskopana ljudskim rukama. Ipak, mnogi od njih u potrazi za dijamantima i bogatstvom, ovde su ostavili ono najvrednije – život.

Ovo je mesto sa mnogo naziva, ali jedno ga opisuje do srži – Velika jama. Njegovo drugo ime je rudnik Kimberli ili Tim Kuilmin, i važi za rekordera u kategoriji ‘najdublje jame ikada iskopane ljudskim rukama’, a nalazi se u Južnoj Africi. Jamu, koja je u stvari bivši rudnik i jedno od nekada najbogatijih nalazišta dijamanata na svetu, kroz decenije postojanja iskapavalo je oko 50 hiljada rudara naoružanih krampovima i lopatama, a iz nje je izvučeno neverovatnih 2.722 kilograma dijamanata, odnosno 15 miliona pojedinačnih primeraka tog skupocenog dragog kamenja. Iskopano je i neverovatnih 22,5 miliona tona zemlje i stena.

‘Krater’ je dubok 214 m, a njegova površina je 17 hektara

Bio je to zaista mukotrpan rad i rudari su umirali kao muve – od nesreća prilikom samog rudarenja, nehigijenskih uslova, nedostatka vode i hrane. Zbog toga je rudnik dobio nadimak „ukleti rudnik“. Iskopavanja su započela još 1871. godine, a konačan rezultat je zaista velika jama. Naime, do 14. avgusta 1914. godine, kada se prestalo sa rudarenjem, iza znoja i krvi ostao je veliki ‘krater’ dubok 214 m.

Mašinama su došli do dubine do 1.097 m

Iako se kao službena dubina jame navodi ona od 214 m, prvobitno je bila prokopana sve do dubine od 240 m. Naknadno je bila zatrpana iskopanim materijalom pa se dubina smanjila na navedenu, a na sve to treba dodati i 40 metara debeli sloj vode koji se nakupio s vremenom i zahvaljujući čijoj boji jama danas predstavlja fotogenični prizor. Dakle, posetioci trenutno mogu da uživaju u pogledu na provaliju jame, odnosno litice visoke 175 m. Na samom lokalitetu, ali mašinama, prodrlo se i dublje – do 1.097 metara, kada su vlasnici rudnika procenili da je površinsko kopanje postalo preopasno i neučinkovito.

Tragači za blagom naoružani lopatama i nadom

Prvi dijamanti na području nekadašnjeg rudnika otkriveni su 1871. godine. Istog trena je nastala pomama. “Lokalitet Velike jame bio je brdo ravnog vrha bez ikakvih obeležja. Kada se proširio glas o otkriću dijamanata, hiljade tragača za blagom, naoružani samo krampovima, lopatama i nadom, sjatilo se u Kimberliju i stvorilo najveću ljudskim rukama iskopanu jamu na svetu“, navodi se na službenoj stranici. Ipak, neki osporavaju tu tvrdnju. Smatra se da su ljudskom rukom iskopani delovi južnoafričkih rudnika dijamanata Jagersfontein ili Bultfontein veći.

Rudnik je zatvoren, a jama je postala turistička atrakcija

Kako god bilo, nakon što je rudnik prestao sa radom, jama je postala atrakcija koju su posećivali svi posetioci grada. Službeni muzej, sa postavkom koju su činili predmeti iz doba najvećih aktivnosti u rudniku, ali i neka od originalnih zdanja iz tog vremena, započeli su sa radom već do 1960-ih godina. S vremenom je unapređivan i nadograđivan.

Stotinak kilometara dalje otkriven je prvi dijamant u Južnoj Africi

U današnjem modernom centru za posetioce može se saznati i cela priča o dijamantima. Uostalom, upravo je u tom području, nekih 100-tinjak kilometara dalje, otkriven i prvi dijamant u Južnoj Africi po imenu Eureka. Našao ga je dečak Erasmus Džejkobs 1867. godine, na obalama reke Oranje i – potpuno nesvestan njegove vrednosti – igrao se sa njim. Kasnije ga je dao susedu koji je proučavao minerale, ovaj pak nekom putujućem trgovcu. Kamen je promenio još nekoliko ruku sve dok na kraju nije završio izložen u Parizu 1889. godine na svetskoj izložbi.

Izvor: Putni kofer

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime