OSVETA ZA AJA SOFIJU: Evo kako je džamija porušena pre 30 godina postala hindiustički hram! (VIDEO)

0

Pre trideset godina aktivista Narendra Modi pomogao je da se organizuje višemesečna politička povorka širom severne Indije.

Ram Rath Iatra započeo je u gradu Somnat, u svojoj rodnoj državi Gudžaratu, i išao gore i dole po zemlji do džamije u gradu Aiodhia u državi Utar Pradeš, na mestu gde mnogi Hindusi veruju rođen je bog Ram. Modi se nedavno pridružio nacionalnom timu kampanje Hindu-šovinističke stranke Baratija Janata (BJP), koja je agitirala za rušenje džamije i izgradnju hrama umesto nje.

Kavalkada je BJP gurnula u vrh indijske politika. Na sledećim izborima njen udeo u glasovima skoro se udvostručio, što ga čini najvećom opozicionom strankom. I iako je džamija uništena 1992. godine nakon što je skup bjp-a kod njenih vrata petvorio u nasilne demonstracije, sudovi su decenijama odlučivali o tome šta treba da postane od ruševina, ostavljajući stranci višegodišnju temu kampanje. Činjenica da je rušenje pokrenulo celokupno nasilje koje je zahtevalo preko 2.000 života samo je pomoglo BJP, pojačavanjem sektaških tenzija.

Epizoda je takođe ubrzala karijeru Modija, čija je efikasnost i nagon zaslužio divljenje najboljih vođa BJP. Dobio je dodatno pojačanje kada je vatra u vozu u njegovoj matičnoj državi Gujarat ubila 59 hinduističkih hodočasnika koji su se vraćali iz Aiodhie. Lokalni muslimani optuženi su za podmetanje požara, a u poslednjem pogromu umrlo je najmanje 1.000 ljudi, velika većina muslimana. Iako su sudovi oslobodili Modija, tadašnjeg glavnog ministra Gujarata, od saučesništva u nasilju, hinduistički ekstremisti su ga hvalili od tada što je Muslimane postavio na njihovo mesto.

5. avgusta Modi, sada premijer, vratio se u Ajodhiju – prvi put od 1991. godine, prema nekim izveštajima. Bio je tu da položi kamen temeljac za hram za koji su se zajedno sa njegovom strankom zalagali tokom cele karijere i za koji je Vrhovni sud najzad očistio put u novembru. Modi se molio i skandirao u verskom odelu i medicinskoj masci, zajedno sa Jogi Aditianatom, hinduističkim sveštenikom kojega je podigao u šefa ministra Utar Pradeša, i Mohan Bagvat-om, šefom Raštrija Svajamsevak Sangm, hindu paravojnom grupa sa možda 5 miliona pripadnika. Zatim je pomogao da postavi srebrnu ciglu od 40 kilograma na svoje mesto pre nego što je izjavio: „Čekanje vekova se završava.“ Nije spomenuo, još manje jadikovanje, vandalizam koji je raščistio put za izgradnju hrama.

Iako je Indija zvanično sekularna republika, barijera između vere i države nikada nije bila apsolutna. Država je čak podstakla izgradnju hinduističkog hrama na mestu koje je zauzela džamija pre – 1950-ih, u Somnatu, polazištu Ram Rat Iatre. Ali prethodne vlade su se koncentrirale na reformu hinduizma, uklanjajući prakse koje se smatraju unazad, poput diskriminacije na osnovu kasta. U tom smislu, Vrhovni sud je 2018. godine presudio da ženama mora biti dozvoljeno da uđu u hram Sabarimala u južnoj državi Kerala.

Suprotno tome, BJP je propagirao ideju da su hinduisti, koji čine oko 80 odsto stanovništva, u modernoj Indiji teško izveli i da muslimani, koji čine samo 14 odsto, previše imaju posla. Otkako je prošle godine stekao pobedu na izborima, preokrenuo je, bar delimično, tri navodne nepravde na kojima je najduže i najupornije vodio kampanju: neuspeh da se Ramu oda počast njegovom rodnom mestu, poseban ustavni status dodeljen Džamu i Kašmiru, Jedina država u Indiji koja ima muslimansku većinu i različite zakone o braku i nasleđu koji se odnose samo na muslimane. 5. avgusta prošle godine vlada je ne samo opozvala skromnu autonomiju Jammu i Kašmira, već ju je smanjila sa države na teritoriju i za dobro mere podelila na dva dela. Nedelju dana pre nego što je ukinulo pravo muslimana imuslimanki da se razvode od svojih supruga odmah i po ćudljivosti, pa je to pokušalo da učini zločinom.

Ovi potezi delom odražavaju političku dominaciju BJP. Prvi put uživa većinu u oba doma parlamenta i više se ne mora oslanjati na manje sektaške saveznike kako bi usvojila zakonodavstvo. Ali iznenadna žurba da se napreduju hinduističke nacionalističke stavke na njenom dnevnom redu takođe odražava smanjenu šansu da isprati svoje drugo glavno obećanje kampanje: ubrzati ekonomski rast i proširiti priliku. Stopa rasta je već usporavala pre dolaska Covid-19; MMF sada predviđa da će se ekonomija ove godine smanjiti za 4,5 odsto. Milioni se utapaju u siromaštvu.

Šta više, bjp se još nije našao na novom uzroku uz privlačnost Ramskog hrama. Kada je krajem prošle godine izmenila zakone o državljanstvu u korist Hindusa, susreli su se sa iznenađujuće velikim i upornim protestima u korist sekularizma. U međuvremenu, sama vlada deluje oprezno od zaoštravanja sukoba sa Kinom, uprkos nedavnim kineskim incidentima koje su izazvale negodovanje javnosti. Nakon što su u junu kineske trupe na Himalaji smrtno pretukle 20 indijanskih vojnika, vladi gospodina Modija trebalo je dve nedelje da im se osveti, a tek potom dekretom o zabrani izbora aplikacija za pametne telefone u kineskom vlasništvu.

U Ramajani, epskoj pesmi koja govori o Ramu, boga je proterao iz Ajodhje njegov otac, kralj, i došao je kao nasljednik na priesto. Iako su mu potrebne mnogo godina i borbe titanika za to, Ram se na kraju trijumfalno vraća u Aiodhia, gde zauzima svoje mesto na mestu kralja i privezivača u zlatno doba.

Kurir.rs/Ecomomist.com

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime