OVAKVE BANANE NIKAKO NEMOJTE JESTI: Evo kada su najbolje za konzumaciju

0

Koja je boja banane najbolja? Zelena, žuta ili smeđa?

Ovaj karakterističan znak pokazuje da nam voće može ozbiljno naškoditi. Verovatno ih je napala gljivica Nigrospora. Obično ne predstavlja veću pretnju za ljude. Pod uslovom da nismo alergični na nju. Nažalost, o tome možemo saznati tek naknadno. Zbog toga, radi sopstvene bezbednosti, bolje je da ne jedete banane sa tamnom linijom u centru.

Takođe obratite pažnju na male tamne tačke. Ovo može biti seme potencijalno opasne plesni nigrospora.

Koja je boja banane najbolja? Zelena, žuta ili smeđa?

Postoji percepcija da su tamne i šarene banane stare i lošijeg kvaliteta. To je mit. Da, zreliji su. Ali to ne utiče negativno na njihova hranljiva svojstva. Naprotiv.

U zavisnosti od boje kore, banane se razlikuju ne samo po ukusu, već i po zdravlju. Šta je najbolje jesti?

Zelene imaju nizak glikemijski indeks i pomažu u regulisanju nivoa šećera u krvi. Ne izazivaju iznenadno oslobađanje insulina. Takođe sadrže više vitamina i minerala. Zelene banane vas duže dre sitim i pružaju manje kalorija.

Žute su mnogo slađe od zelenih jer se skrob u njima pretvara u glukozu i fruktozu. Ovo pozitivno utiče na ukus, ali dijabetičari treba da budu oprezni sa takvim plodovima. Žute banane sadrže mnogo antioksidanata za zaštitu od slobodnih radikala.

Tamne tačke na kori ukazuju na to da je banana veoma zrela. Veoma su ukusne i slatke. Pored toga, sadrže TNF. Šarene banane su veoma zdrave, pomažu u regulisanju krvnog pritiska i daju mnogo energije.

Smeđe su najslađe. Pozitivno utiču na rad koštanog i mišićnog sistema. One takođe mogu smanjiti stres i anksioznost. Što je banana zrelija, to efikasnije jača imuni sistem.

(Espreso/najžena.rs)

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime