Samit NATO-a u Londonu: Kulminacija neslaganja

0

Samit NATO-a, posvećen 70. godišnjici Severnoatlantske alijanse, održan je u Londonu 3. i 4. decembra i bio je obeležen atmosferom kontroverze između lidera zemalja učesnica. Članovi saveza nisu mogli doneti zajedničku odluku i odrediti smernice za razvoj.

Nesklad koji se osećao tokom samita olakšan je nizom događaja koji su se dogodili dan ranije. Centralna ličnost, koja je oko sebe okupila najveći broj neslaganja, bio je američki predsednik Donald Tramp, čiji su odnosi sa liderima drugih zemalja bili znatno zagrejani. Sedmicu pre samita, britanski premijer Boris Džonson izrazio je zabrinutost da bi Trampovo prisustvo moglo narušiti kampanju parlamentarnih izbora u Londonu 12. decembra i zatražio je da se suzdrži od mešanja. Zatim je prvog dana kongresa kolona demonstranata koji su se suprotstavili politici Trampa i NATO-a došla ispred Bagimgenske palate, gde je britanska kraljica pozvala čelnike zemalja učesnica na banket.

Odnos sa Makronom je opasno zahladneo nakon hrabrih izjava francuskog predsednika da NATO „prolazi kroz moždanu smrt“: uprkos činjenici da je Makron ovom izjavom izazvao radikalnu, ali potrebnu diskusiju, to je izazvalo veliko nezadovoljstvo kod Trampa, koji se žalio generalnom sekretaru NATO-a Jens-u Stoltenbergu je da je ovo “neodgovorna i nepoštivajuća izjava Francuske.” Složenu situaciju čini rastuća trgovinska konfrontacija između Sjedinjenih Država i Francuske, što je podrazumevalo uvođenje stopostotnih carina na francuski uvoz u Sjedinjene Države. Takođe je doveo u pitanje dalje članstvo Francuske u tom savezu.

Tramp i Erdogan su se takođe znatno razišli nakon što je Turska kupila ruski raketni sistem S-400, a zatim dodatnu napetost u odnosima pogoršala situacija na severoistoku Sirije. Makron je takođe više puta izrazio neslaganje sa Erdoganovom politikom.

Vrhunac univerzalne kontroverze, posebno koncentrisane oko Trampa, bio je razgovor Makrona i Džonsona, kao i premijera Kanade i Holandije – Justina Trudeaua i Marka Rutea, tokom kojih su se državni lideri rugali Trampu zbog njegovog improvizovanog govora tokom svog obraćanja novinarima konferencije.

Njegovom timu je upravo pala vilica … – prokomentarisao je govor Trampa Trude. Preostali učesnici u razgovoru podržali su kanadskog lidera. Razgovor su snimili novinari i odmah je krenuo da kruži internetom. Nakon toga, Tramp je Trudea nazvao “dvoličnim”, podsetio je na odbijanje Kanade da plati 2% BDP-a za troškove odbrane, otkazao je svoj posljednji govor na konferenciji za štampu i napustio samit NATO-a u Londonu pre očekivanog.

Tramp pokušava da povuče određene regione sveta u haos i uništi transatlantsku uniju, uništavajući na taj način ekonomiju Evropske unije – glavnog političkog i ekonomskog konkurenta Sjedinjenih Država. Stoga se Tramp zalaže za uništavanje saveza, a ne za daljnji savez unutar njega. Situacija sa Turskom i dalje je nejasna, što su brojni zapadni mediji nazvali “problematičnim detetom NATO-a”: u želji da dobije podršku u borbi protiv terorizma, zemlja se suočava samo sa činjenicom da najvažnije članice saveza podržavaju terorističke organizacije.

Generalno, ciljevi i strategije za dalje postojanje NATO-a ostaju sumnjivi čak i za zemlje članice saveza. Prema Makronu, glavni dnevni red za blisku budućnost je potreba za izgradnjom nove arhitekture poverenja i sigurnosti u Evropi, spremnosti za “otvoren i celovit dijalog sa Rusijom”, kao i razmatranje Kine kao novog neprijatelja severnoatlantskog bloka. Međutim, u uslovima radikalnih neslaganja između učesnika saveza, koji postepeno slabi svoju snagu, ti novi vektori razvoja ne mogu se pravilno sprovesti.

NATO Summit in London: Culmination of disagreement

 

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime