SRBIJU ĆE POGODITI RAZORNI TORNADO? Dramatično upozorenje klimatologa

0
Foto: Skrinsot Instagram

Klimatolog Vladimir Đurđević kaže da će se u narednih 30 godina klima promeniti u istoj meri u kojoj se promenila u zadnjih 150 godina i da je sasvim realno da se i Srbija nađe na udaru razornih tornada, sličnim onom koji je pre nekoliko godina pogodio Češku.

Samo ovog leta su pala čak dva krana a u više navrata je vetar čupao drveće iz korena, bilo je poplava i Srbiji i u regionu a mnoga domaćinstva su pretrpela veliku materijalnu štetu.

Sve ovo bi se, zbog klimatskih promena i konstantnog zagrevanja atmosfere, u budućnosti moglo dešavati mnogo češće.

Đurđević napominje da se planeta zemlja od početka industrijske revolucije do danas zagrejala za jedan stepen celzijusa a isto toliko bi, u najboljem mogućem slučaju mogla da se zagreje i u narednih 30 godina, što je pet puta kraći vremenski period

– Planeta će da se zagreje za onoliko koliko se zagrevala u zadnjih 150 godina i na takvoj planeti koja je toplija za još jedan stepen možemo da očekujemo još intenzivnije vremenske nepogode i njihovu veću učestalost. Ovo se dešava zbog toga što ljudi dodaju ugljen-dioksid u atmosferu kad sagorevaju ugalj, naftu i gas i zato efekat staklene bašte radi bolje, nego što je pre radio, tako da se u sistemu zadržava više energije i dolazi do zagrevanja planete – kaže Đurđević.

On objašnjava da će se povećanje intenziteta vremenskih nepogoda dogoditi zbog toga što topliji vazduh može da primi veću količinu vodene pare.

– Vodena para je glavno pogonsko gorivo, odnosno glavni izvor energije za olujno nevreme, zato što olujni oblaci i razni olujni sistemi koji se formiraju u stvari svoju snagu crpe iz te energije koja je smeštena u vodenoj pari i koja se oslobađa pri procesu kondenzacije – objašnjava Vladimir Đurđević.

Temperatura porasla za 1 stepen

Jedan stepen povećanja temperature vazduha znači da u tom vazduhu može da se nađe sedam odsto više vodene pare.

– Pošto je danas atmosfera toplija za jedan stepen onda u proseku ima sedam odsto više vodene pare nego što smo pre imali. Kada se zagrejemo za još jedan stepen u vazduhu ćemo imate još sedam odsto više vodene pare u odnosu na današnje vrednosti – kaže Đurđević.

Kako je dalje naveo, što je u atmosferi veći rezervoar za vodenu paru, veći je i izvor energije koji je na raspolaganju olujnim oblacima.

– Zbog toga ta olujna nevremena mogu da budu razornija, znači mogu prvo da proizvedu veću količinu kiše a mogu i da proizvedu sve druge efekte koji su vezani za olujno nevreme, a to su veće količine grada, intenzivniji frontalni sistemi na obodu oluja koji imaju jake vetrove, tako da i udari vetra mogu da budu jači – navodi Đurđević.

Razorna tornada i u Srbiji

Ovo zgrevanje vazduha i povećanje koncentracije vodene pare može dovesti i do pojave razornih tornada u Evropi, ali i na području Srbije.

Kako kaže Đurđević, takav jedan tornado se pre dve godine dogodio na području Češke i razrušio skoro ceo jedan gradić.

– Razorni tornado nije nešto što treba da isključimo kao nemogući događaj na našem području, pitanje je manje više vremena, ako se desilo u Češkoj desiće se i kod nas, a kad će se desiti to ne možemo da znamo. Može se desiti u naredne tri godine a može se desiti tek za 20 godina, ali u nekom trenutku i mi ćemo da budemo izvučeni iz šešira u smislu da na našem području možemo da očekujemo tako razorno nevreme i zbog toga treba da budemo oprezni – kaže Đurđević.

On upozorava da bi posebno trebalo da posvetimo pažnju na ojačavanje infrastrukture koja je već sada pretrpela veliku štetu a ta šteta bi u budućnosti mogla da bude samo veća.

Izvor: ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime