SRETEN ZIMONJIĆ JE PORED ČAČKA PRONAŠAO OVU ČUDNU BELU LOPTU: Tek je jedan BIOLOG otkrio o čemu je ovde reč!

0

Proces sazrevanja traje veoma kratko, pa je prava sreća ukoliko je neko pronađe, a Sreten je očigledno jedan od retkih

Berući aroniju na imanju u čačanskom naselju Loznica, Sreten Zimonjić naišao je na redak primerak. U hladu kruške primetio je veliku belu loptu, za koju se pretpostavlja da je vrsta gljive.

„Bio sam ubeđen da su deca zaboravila loptu u šumi i prišao sam da je podignem. Međutim, kad sam došao do nje shavtio sam da ona raste iz zemlje. Može biti samo neka gljiva, ali ne znam da li je otrovnica. U svakom slučaju ne izgleda normalno, ni obično“, rekao je Sreten za RINU.

Ovakvu vrstu meštani još uvek nisi videli u svojoj okolini, a biolog Duško Brković otkriva da se radi o jednoj vrsti gljive puhare.

„Tako veliki primerci mogu biti vezani samo za puharu, koja ukoliko su vremenski uslovi odgovarajući može dosta da poraste, čak i da ima obim veći preko metar. Nisu otrovne, ali ne mogu se svrstati ni u jestive vrste. Jestiva je samo dok je bela i mlada, a kasnije kad se samelje njihov prah se može koristi u medicini “, kaže Brković.

Mlade gljive puhare su izrazito bele, dok stariji primerci mogu da poprime žućkastu boju. Postoje i puhare otrovnice, ali one su izrazito sunđeraste i vrlo retko se sreću.

Proces sazrevanja traje veoma kratko, pa je prava sreća ukoliko je neko pronađe, a Sreten je očigledno jedan od retkih.

Espreso, RINA

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime