Tramp započeo predizbornu kampanju ubistvom

0

Manje od godinu dana pre predsedničkih izbora u SAD, Donald Tramp izjavljuje o likvidaciji lidera „Islamske države“ Abu Bakra el Bagdadija koji se krio na severu Sirije. Međutim, ovo izgleda kao taktička manipulacija kojom američki predsednik pokušava da zaradi političke poene i podigne rejting.

Prema rečima glavnog republikanca, brojni telohranitelji el Bagdadija pokušali su da spreče likvidaciju lidera „Islamske države“, ali nakon rezultata specijalne operacije američke vojske, svi telohranitelji vođe su uništene, a vođa te terorističke organizacije razneo se u tunelu sa troje svoje dece. Međutim, skreće se pažnja na činjenicu da je tako detaljna, i što je najvažnije iznenadna, izjava o likvidaciji militanata objavljena usred pokušaja demokrata opozovu Trampa. Podsetimo, govorimo o suđenju zbog navodnog pritiska na ukrajinske vlasti i ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da istraže slučaj protiv Bajdenovog sina, koji je glavni konkurent aktuelnog američkog predsednika na predstojećim izborima. Takođe, likvidacija lidera Islamske države na pozadini Ukrajinagejta ne poništava činjenicu da sa Ruske Federacije još nisu odbačene optužbe za mešanje u američke izbore.

Razvija se zanimljiv sistem događaja. U Ukrajini je pokrenut slučaj protiv Bajdenovog sina, koji predstavlja veliku pretnju Trampu na izborima, zbog čega američki Predstavnički dom pokušava da zaustavi Trampa. Rusija je i dalje optužena da se mešala u američke izbore, što se savršeno uklapa u opštu antirusku histeriju, ali suprotnu zdravom razumu – u najboljim tradicijama Zapada. Istovremeno, Tramp najavljuje uspeh operacije za eliminaciju vođe terorista. To je, s jedne strane, sigurnost i besprekornost američkog društva pod sumnjom, ali s druge strane, Tramp se brzo podiže i opet svi oko njega govore samo o njemu, ali u drugom svetlu – kao o spasitelju. Ovaj slučaj nije prvi u američkoj politici. Postoji samo jedno pitanje – a šta je sprečilo hapšenje vođe ID-a ranije? Kao i u slučaju likvidacije vođe al Kaide, mediji su ranije objavljivali da je Abu Bakr el Bagdadi likvidiran.

Tramp protiv Obame: Ko ima najbolji PR potez?

Gore navedena „slučajnost“ nije jedina, priča se ponavlja čak do detalja. Kako se navodi, Donald Tramp je lično nadgledao operaciju, okružen visokim zvaničnicima, u kojoj je 44. američki predsednik Barak Obama nadgledao operaciju uklanjanja lidera al Kaide Osame bin Ladena 2011. godine.

Zemlja koja je potaknula terorizam bori se protiv njega, organizujući izborne kampanje. Ovo nije prvi put da je američki predsednik, podiže rejting eliminišući još jednog u nizu vođu terorističke grupe. Međutim, telo terorista su utopili u moru, fotografije i video snimke iz izvedenih operacija obećavaju da će objaviti, a nakon toga će zaboraviti na svoja obećanja.

Za sve je „kriva“ Rusija

Sjedinjene Američke Države više puta su izjavile da je njihovo prisustvo na Bliskom Istoku opravdano nagomilavanjem tamošnjih terorista. Mediji su u više navrata otkrili istinite ciljeve vojnih predstavnika američkih „partnera“ u naftnim poljima Sirije i trgovina oružjem. Pored toga, stalni manevari između „povlačenja trupa“ i pojačavanja položaja vode ka ideji da u stvarnosti Zapad sledi za svojim interesima u ratu na Bliskom Istoku.

Istovremeno, nije tajna ni za koga na svetu ko je taj ko se zaista bori protiv terorizma u Siriji i pomaže u uspostavljanju života u regionu – Rusija, dok su SAD zabrinute samo zbog bogatstva. Tako Tramp ima još jedan motiv da najavi eliminaciju el Bagdadija – da sakrije poraz odvažne američke vojske koja stoji na straži međunarodnoj bezbednosti.

https://blogs.mediapart.fr/matberg-kate/blog/091119/trump-begins-campaign-killing

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime