Umro je Rajko iz „Moj rođak sa sela“, a malo ko zna da je ova glumica njegova ćerka (FOTO)

0
Foto-Skrinšot Jutjub

Glumac Tanasije Uzunović preminuo je u 81. godini na Klinici za urgentnu medicinu VMA.

Glumac je igrao u preko 50 filmova i TV drama, a najviše se proslavio ulogom Rajka Maleševića u kultnoj seriji „Moj rođak sa sela“.

Tanasije je iza sebe ostavio ćerku Sofiju, koju je dobio u 50. godini života sa trećom suprugom Mirom. Inače, Sofija je krenula očevim stopama i isto se bavi glumom.

– Sofija je odmalena pokazivala interesovanje za razne stvari i nikad nisam ozbiljno razmišljao o tome da bi mogla da odabere glumu za životni poziv – priznaje Tanasije. – Lepo je pisala, zanimala se za književnost, težila je za autentičnim izrazima u muzici. U gimnaziji je odlazila u “Dadov”, što mi je bilo veoma drago jer sam smatrao da je bolje da vreme provodi u dramskoj sekciji nego da se interesuje za folk i rijalitije. Jedan prijatelj mi je tada rekao: “Ona će biti glumica”. Odgovorio sam mu da to ne dolazi u obzir, a on je na to samo proročanski kazao: “Videćeš”. I ispostavilo se da je bio u pravu. Kad su je oborili na prijemnom na Fakultetu dramskih umetnosti, rekao sam joj da neke stvari mora da prelomi ukoliko želi da se bavi glumom, a ona je to želela po svaku cenu. Kasnije je upisala Akademiju umetnosti u klasi Dragane Varagić. Na prvoj godini sam joj skrenuo pažnju da u ovoj profesiji nema protekcije, da sama mora da pokaže koliko vredi i pronađe svoj put- rekao je ranije Uzunović za „Gloriju“.

Tanasije je kćerki govorio da se ne prilagođava, već da bude ono što jeste.

– Objasnio sam joj da je to težak, mučan i nepriznat posao koji može da se radi samo pod jednim uslovom – ako se neizmerno voli. Trenutna situacija je poražavajuća, ali ne mogu i neću da joj rušim ideale, kao ni da joj dajem lažnu nadu. Mora mnogo da radi, pogotovo sad na početku karijere, a tu je i pitanje njene selekcije, odnosno odluke da li će se prikloniti jeftinim elementima i izražajnim momentima, ili će tražiti istinu, jer gluma bez istine ne može. Gluma je emocija, temperament, mašta, inteligencija da se sve to skupi, a do umetnosti je mnogo daleko. I mora da “krade” scenski izraz, zanatske cake- rekao je on svojevremeno.

Izvor: Blic

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime