USRED NAJHLADNIJEG DELA ZIME JOŠ JEDNO ZAHLAĐENJE Ledeni februar još nije gotov, evo kada će doći do temperaturnog preokreta

0
Foto: Screenshot Youtube

Narednih dana relativno hladno i uglavnom suvo uz jake jutarnje mrazeve. Slab sneg samo ponegde na planinama. Evo kakvo nas vreme očekuje prema najnovijoj prognozi za Srbiju.

Narednih par dana naš deo Evrope će se nalaziti na istočnoj periferiji jakog anticiklona preko koje će ka nama strujati hladan i suv vazduh, tako da će preovlađivati suvo ali hladno vreme. Posebno će biti hladne noći i jutra kada će zbog pretežno vedrog neba minimumi biti vrlo niski i u nizijama će se kretati od -11 do -3, a na planinama od -16 do -10, ponegde i oko -20 stepeni Celzijusa, stoji u najnovijoj vremenskoj prognozi Marka Čubrila.

– Dnevni maksimumi niski ali ništa ekstremno jer će dosta sunca i činjenica da se dan počinje produžavati usloviti umereno hladne dane uz maksimume od -4 do +2 stepena Celzijusa, na višim planinama, naravno znatno hladnije. Još danas vetar će biti umeren, nad Srbijom, i planinskim delom regiona na udare i jak severni, dok će duž Jadrana danas i sutra biti jake i olujne bure.

Sredinom nedelje vrlo slab ciklon sa centrom nad severnom obalom Afrike će doneti okretanje strujanja na istočmo ali gotovo sigurno da neće doneti bilo kakve padavine – kaže meteorolog.
U drugom delu nedelje i prema sledećem vikendu i dalje suvo. Noćni i jutarnji mrazevi će i dalje biti prisutni ali će polako slabiti i za naredni vikend jutarnji minimum od -13 do -6 na planinama i od -6 do 0 u nizijama. Dnevni maksimum u nizijama od +2 do +5 stepeni Celzijusa.

Prema sredini meseca sve upućuje na dalje otopljenje uz postepeno jačanje uticaja Atlantika koji bi sredinom meseca mogao doneti povremene padavine, gotovo sigurno u obliku kiše, stoji u prognozi.

– Dalji razvoj sinoptike ostaje upitan. Proces zagrevanja stratosfere će imati svoj nov ciklus negde od 09.02. pa do oko 18.02. Za sada se simulira značajno slabljenje ali ne i razdvajanje polarnog vrtloga, nešto slično kao početkom februara. U isto vreme modeli za sada daju signal za značajno slablenje zapadnih vetrova, dok neki od članova niza idu ka okretanju vetrova na istočne ali to još uvek nije dominatan trend – objašnjava meteorolog.

I dalje je vrlo verovatno da je ovo najhaldniji deo zime i da nas možda čeka još jedno zahlađenje, možda čak i obilniji sneg (u koliko sve mnogo detalja poklopi) ali teško da se ovako niske temperature javiti, navodi se.

– Narednih dana hladno ali uglavnom suvo, posle 10.09. popuštanje hladnog talasa, a prema sredini meseca i osetno otopljenje – zaključuje Čubrilo.

Izvor: ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime