Vojnički pasulj iz JNA je specifične recepture.
Svi sastojci su dobro poznati i često se koriste u regionalnoj kuhinji.
Jedino što bi vam moglo zapasti za oko je goveđe meso umesto onog koje smo inače navikli da vidimo u pasulju – suvog svinjskog mesa ili kobasica, prenosi B92.
Naravno da vi možete staviti ono šta vam se više sviđa.
Zaprška će mu dati gustoću, a tek pred kraj, kada je dodajete, smete da promešate pasulj. Ako to napravite ranije, zrna bi se mogla raspasti i pretvoriti u kašu. Za pripremu ovog recepta možete koristiti bilo koji suvi pasulj.
Sastojci:
120 g pasulja
8 g brašna
25 g crvenog luka
1 čen belog luka
10 g šargarepe
kašika koncentrata paradajza
100 g goveđeg mesa
20 g masti ili ulja
na vrh noža tucane paprike
na vrh noža bibera
prstohvat sušenog peršunovog lista
jedan lovorov list l
so
Priprema:
Natopite i stavite da kuvate pasulj.
Pasulj potopite u odgovarajuću količinu hladne vode i držite ga na hladnom mestu da se natopi 1-3 sata.
Zatim ocedite vodu u kojoj je bio pasulj, pa ga stavite u posudu, nalijte hladnom vodom i kuvajte 10-15 minuta od proključavanja.
Dinstajte povrće
U međuvremenu na deo zagrejane masnoće dodajte polovinu sitno seckanog luka i šargarepu, izrezanu na sitnije kockice ili narendanu, malo propržite, pa dodajte meso prethodno odvojeno od kostiju i narezano na kocke.
Sve zajedno dinstajte dok ne ispari voda, skinite s vatre i stavite sa strane.
Dodajte ostatak povrća u pasulj
Iz prokuvanog pasulja ocedite vodu, pa dodajte polovinu sitno seckanog luka i prodinstano meso koje ste stavili sa strane.
Prelijte toplom vodom da sastojci budu potopljeni i kuvajte uz povremeno dolivanje tople vode dok sve ne omekša.
Napravite zapršku
Preostalu masnoću zagrejte, dodajte brašno i pržite da blago porumeni. Kada brašno porumeni, maknite s vatre i dodajte papriku u prahu i sitno seckani beli luk.
Dodajte začine u pasulj
Kada pasulj omekša, dodajte lovorov list, koncentrat paradajza prethodno razmućen u toploj vodi, posolite i dodajte pripremljenu zapršku uz stalno mešanje pasulja da se ne stvore grudvice.
Pasulj sa zaprškom kuvajte na laganoj vatri još 20-30 minuta. Kad je kuvanje završeno, dodajte biber, sitno seckan peršunov list i po potrebi još soli.
Napomena: Pasulj se pri kuvanju ne sme mešati sve do dodavanja zaprške da ne bi došlo do lomljenja zrna i zagorevanja.
Izvor: 021.rs
Ko nije probao vojnicki pasulj mnogo je propustio, ali zaista. Jedno je sigurno, pasulj je omiljeno jelo kod nas.