ZNATE LI KO SU RUSALKE? Stari Sloveni su se plašili ovih lepih devojaka, a imali su i dobar razlog za to

0
Sloveni, Foto: Shutterstock

Slovenska mitologija je bogata zanimljivim bićima koliko i grčka koja je daleko čuvenija, a među lepoticama kojih su se plašili naši preci su i rusalke.

One su ženski vodeni demoni i obično su zamišljane kao lepe devojke, duge, riđe kose ,koje nisu nosile odeću.

Živele su pod vodom, u dvorcima i bile pod vlašću Vodenog Duha.

Carica rusalki je bila carska kći koju je maćeha utopila i zvala se Diva, Divka, Divšina i Dana i predvodila je rusalke na kopno vozeći se u zlatnim kočijama.

Prema mitu, bile su predane muzici, pevanju i igranju, a loše raspoložene prema ljudima, naročito prema ženama.

Inače, rusalke izlaze iz vode samo za vreme Rusalne nedelje i to na nedelju dana. Za vreme Rusalne nedelje, ljudi su poštovali određene zabrane, kako ne bi uvredili rusalke ili došli s njima u dodir i bili kažnjeni.

Postojalo je verovanje da ako neko vidi rusalke, mogao bi ostati nem ili dobiti zanos igranja, koji se smatrao najgorom kaznom ovih bića, jer je pri ovom igranju dolazio zamor do smrti.

Tokom Rusalne nedelje bilo je zabranjeno peti se na drveće, jer se smatralo da rusalke dok su na kopnu, borave u krošnjama drveća. Postojala je zabrana rada u vinogradima ili bilo kakvog posla vezanog za zamljoradnju, pošto su rusalke u to vreme dolazile da daju potrebnu vlagu poljima.

Kada je zabrana morala da se prekrši, kao efikasno sredstvo protiv dejstva rusalki se smatrala trava pelin. U tom slučaju čovek bi sa sobom nosio pelin, koga su se rusalke plašile. Takođe, ukoliko čovek jede beli luk, smatralo se da neće moći doći pod dejstvo rusalki.

ALO, Glas Javnosti

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime