2010. godine Novi Sad je potrošio iz budžeta 200 miliona evra – do danas niko ne ume da objasni gde su otišle pare

0

Zamislite da tokom jedne godine neko u vašem mestu izbriše 2000 skupljih kuća, ili stanova. Stanova čija je vrednost u proseku oko 100 000 evra. Otprilike jedno luksuzno naselje nestane za godinu dana. I da pri tom niko ne može da utvrdi gde je nestalo, kako je nestalo i zbog čega je nestalo. Zvuči kao “Zona sumraka”.

E, upravo se to dogodilo u Novom Sadu 2010. godine.

Naime, gradske vlasti su te godine potrošile 200 miliona evra za koje nikad nije utvrđeno na čega su potrošene i gde su završile te pare. Pare su naravno bile iz gradskog budžeta.To su one pare o kojima se često govori u poslednje vreme kada se kritikuju političari, pa se kaže: “Troše se pare poreskih obveznika”.

Ovaj “deficit” budžetskih sredstava je zvanično utvrdila državna revizorska služba Republike Srbije.

Državna revizorska služba je utvrdila da budžet nije uravnotežen te da su iskazivani nerealni rezultati u završnim računima.

200 miliona evra je prosto nestalo, osnosno nije utvrđeno na čega je potrošena ta suma novca.

Da li treba podsećati ko je u to vreme vršio vlast u Pokrajini i u gradu Novom Sadu?

Očigledno da treba. Danas, posle 10 godina upravo oni koji su odgovorni za ovakve “propuste” su najglasniji “borci” protiv “kriminala”. Zapravo, glasni su samo zato da bi prikrili ono što su oni svojevremeno radili.

Od juna 2008. godine direktor Javnog preduzeća Zavod za izgradnju grada – Novi Sad je pogodite ko? Borislav Novaković. Trenutno najglasniji opozicionar i navodni borac protiv malverzacija u građevinskim poslovima u Novom Sadu.

Šta Novaković zamera aktuelnim vlastima? Upravo ono što je on činio dok je bio direktor Zavoda za izgradnju grada Novog Sada.

Kada bismo pretpostavili da je Novaković za sve u pravu što prigovara aktuelnim vlastima, ostaje jedna moralna dilema. Naime, koliko je kredibilan kritičar neko ko je upravo bio deo vlasti koja nije bila u stanju da objasni kako je nestalo 200 miliona evra iz gradskog budžeta.

Na žalost nigde u demokratskom svetu ne postoji mehanizam koji bi eliminisao lopove iz politike. Osim u diktatorskim režimima, gde se takvima sudi po kratkom postupku, ali to već nisu demokratije.

S druge strane građani u demokratskim političkim sistemima imaju mogućnost da lopove, malverzatore, i etički neprincipijelne političare kazne uskraćivanjem poverenja na izborima. To je upravo ono što se dogodilo žutoj oligarhiji, pa više nema mogućnost da jaše gradom Novim Sadom i Pokrajinom. Toj ekipi propalih političara je sasvim jasno da ih građani nikad više neće izglasati ni za predsednika čuvara nacrtane ovce, a kamoli na neku odgovornu funkciju.

Šta im drugo ostaje do bojkot. Bojkot ma koliko bio besmislen je zapravo sigurno utočište svih propalih političara, koji su nesavesno vršili svoje funkcije onda kada im je narod ukazao poverenje. Prosto rečeno bojkot je utočište za luzere.

 

Nastaviće se…

Novi centar

 

 

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime