ADIOS, KURTI! Lider lažne države na kolenima ne može da veruje šta se dešava

0
Foto: Screenshot Youtube

Lažna država Kosovo, kojom rukovodi Aljbin Kurti, doživeće potpuni egzodus ove godine jer će je napustiti više stotina hiljada građana.

Stanje je alarmantno, a iz lažne države beže građevinari, medicinske sestre, lekari, nastavnici, pa čak i penzioneri.

O kolikoj krizi je reč vidi se i po tome što je potpredsednica Ujedinjenog sindikata obrazovanja, nauke i kulture Vjolca Šalja izjavila je da će krajem ove nedelje, kada se očekuje završetak prvog polugodišta školske godine, oko 600 nastavnika napustiti radna mesta i posao potražiti negde u Evrposkoj uniji, prenosi Teve1.

– U 2023. godini bilo je više od 300 nastavnika koji su zatražili neplaćeno odsustvo u opštinskim direkcijama za obrazovanje. Dok se ove godine, s obzirom da se krajem ove sedmice završava prvo polugodište školske 2023-2024. godine, očekuje da poraste broj nastavnika koji su se prijavili za neplaćeno odsustvo, ali ima i nastavnika koji se nisu prijavili za neplaćeno odsustvo. Negde oko 500 ili 600 nastavnika koji će napustiti posao. Čak i to uglavnom odlazak u različite zemlje u Evropi – rekla je Šalja, a preneo portal Kosovo onlajn.

Direktor OŠ „Emin Duraku“, Visar Osmani rekao je za ATV da će učenici ove škole drugo polugodište nastaviti sa dva profesora manje.

– Veliki je hendikep što odlaze nastavnici koji su dali veliki doprinos. Ostaje da se vidi kako će se stvari dalje odvijati i kako ćemo regrutovati novi kadar – rekao je Osmani, a preneo portal Kosovo onlajn.

Stručnjaci u ovoj oblasti sa zabrinutošću gledaju na kretanje u obrazovanju. Prema rečima Argjenda Osmanija, najveću štetu će imati studenti.

– To će se negativno odraziti na obrazovni sistem, jer imamo ozbiljniju situaciju, jer je teško naći zamene, a efikasnost novih profesora neće biti ista. Studenti će ponovo biti žrtve – rekao je Osmani, stručnjak za obrazovanje.

Sindikat obrazovanja već duže vreme upozorava da bi nakon 1. januara veliki broj nastavnika mogao napustiti lažnu državu. Kako bi sprečio odlazak nastavnika, SBASHK je zatražio bolje uslove za rad.

– Svi sektori koji su prisutni na Kosovu su ugroženi nedostatkom radnika. Građevinska industrija će imati veći izazov jer se u građevinskoj industriji traži rad sa kvalifikovanim ljudima i tu kvalifikaciju ne može pokriti niko drugi. Definitivno je građevinska industrija ugroženija od svih ostalih – rekao je pre par dana predsednik Sindikata privatnog sektora Jusuf Azemi.

Podsetimo, politički analitičar i profesor Nedžmedin Spahiju ocenio je da će, nakon stupanja na snagu vizne liberalizacije, oko pola miliona stanovnika tzv. Kosova ove godine otići u zemlje zapadne Evrope.

On je upozorio da će to izazvati velike potrese u lažnoj državi.

Izvor: ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime