ALBANCI SPREMAJU KOSOVSKU OLUJU Stiglo upozorenje iz Vašingtona

0

Američki Centar Vilson najavio pretvaranje KBS u operativnu vojsku.

Američki Centar Vilson, jedna od prestižnih vašingtonskih akademskih organizacija, naveo je u svom izveštaju o rešavanju kosovskog pitanja da se tzv. Kosovske bezbednosne snage moraju transformisati u potpuno operativnu vojsku do 2027. godine.
U izveštaju pod nazivom „Konsolidacija nezavisnosti Kosova“ navodi se da bi trebalo povećati saradnju između tzv. Kosova i NATO jer ovoj nepriznatoj državi navodno preti opasnost od Srbije, ali i od jačanja uticaja Rusije i Kine u regionu.

„Uspon neoliberalnog, nacionalističkog vodstva u Srbiji, predvođenog predsednikom Aleksandrom Vučićem, predstavlja drugu značajnu pretnju regionalnom miru i stabilnosti, kao i bliske veze Srbije s Rusijom i Kinom“, navodi se u ovom izveštaju.

Centar Vilson, pokušavajući da opravda nameru transformisanja KBS u tzv. vojsku Kosova, navodi da je Srbija glavni faktor nestabilnosti u regionu.

„Vlada Srbije nastavlja otvoreno da osporava suverenitet Kosova i da preti jedinstvu Bosne i Hercegovine, podstičući podelu Republike Srpske i njeno ujedinjenje sa Srbijom. Srbija radi na podrivanju suvereniteta Crne Gore putem prosrpskih grupa. Ove podele destabilizuju regionalnu politiku i jačaju srpsku vojsku koju podržava Rusija, koja je direktno intervenisala u zemljama širom Balkana, posebno u Crnoj Gori i severnoj Makedoniji“, navodi se u izveštaju Vilson centra.

Bivši oficir Kontraobaveštajne službe i potpukovnik u penziji Ljuban Karan kaže za Alo! da vodeće članice NATO forsiraju tzv. vojsku Kosova iako to nije dozvoljeno Rezolucijom 1244 i međunarodnim pravom. Cilj je, kaže on, povlačenje međunarodnih trupa sa KIM i da tzv. vojska Kosova potpuno osvoji južnu srpsku pokrajinu, pošto se godinama naoružava.

– Priština uveliko angažuje vojne instruktore iz Hrvatske koji obučavaju pripadnike KBS. To im daje nadu da će se dogoditi „kosovska Oluja“. Mnogi priželjkuju sukob srpske i tzv. kosovske vojske i novu intervenciju NATO – rekao je Karan.

On je dodao da neregularna vojska nepriznate države Kosovo nije opasnost za državu Srbiju, ali jeste za srpski narod na Kosovu i Metohiji.

– Postoji opasnost da ta tzv. vojska Kosova bude upotrebljena tako što bi dobila naređenje da napadne goloruki i nenaoružani srpski narod na Kosmetu, onda bi u tom slučaju sigurno intervenisala i država Srbija, što bi dovelo do uplitanja i intervencije NATO – kazao je Karan.

Grafiti OVK u rodnom mestu kneza Lazara
U mestu Prilepac u opštini Ranilug ispisani su grafiti sa simbolima OVK. Gradonačelnik te opštine Vladica Aritonović kazao je da su nepoznate osobe ispisale grafite „UČK“, „Kosovo je Albanija“ i „Adem Jašari“ na mestu koje vodi ka spomen-ploči knezu Lazaru Hrebeljanoviću, koja je ranije nekoliko puta lomljena.

ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime