Albino u Africi – Love ih poput životinja, ubijaju i koriste delove tela za magijske rituale!

0

U Tanzaniji, Malaviju i nekim drugim afričkim zemljama albino crnci tradicionalno su mete beskrupuloznih ubica i vračeva koji ubijaju svoje žrtve ili ih sakate odsecajući im delove tela u svrhu izrade „čarobnih napitaka“ i amajlija.

Veruje se da delovi tela albino populacije mogu nekome doneti sreću i bogatstvo, ili pak izlečiti tešku bolest, a klijenti su spremni za ruku ili nogu albino osobe platiti 3.000 do 4.000 dolara, a čak do 75.000 dolara za čitavo telo.

Najčešće bivaju mete iznenadnih napada u kojima im napadači odseku dio tela i pobegnu. Ako je klijent spreman iskeširati spomenutu pozamašnu svotu, žrtva obično bude oteta i ubijena.

Albinizam je nasledni genetski poremećaj koji uzrokuje potpunu depigmentaciju kože, kose i očiju, a u Tanzaniji je vanredno čest. U toj zemlji je jedna na svakih 1.400 osoba albino, dok je na Zapadu ta učestalost puno manja, samo jedna osoba na 20.000.

Učestalost napada na albino osobe u toj zemlji je veoma visoka, zabeleženi su mnogi slučajevi gde su članovi vlastite porodice učestvovali u otmici zbog finansijske koristi, a bilo je slučajeva gde su i roditelji sopstvenu decu prodavali vračevima.

Videli smo roditelje koji su bili uključeni u planiranje napada. U kakvoj se mi to situaciji nalazimo kad su roditelji i porodice to spremni učiniti? Kome možemo verovati?“, pita se Josephat Torner, aktivist za prava albino osoba u Tanzaniji.

Ne znamo ko nam je sve neprijatelj. Osobe s albinizmom bivaju lovljene poput životinja, ubijaju ih zbog delova tela. Sve samo da bi se pojedinci obogatili. Pitanje je zašto se to događa, ko stoji iza tih ubistava?

Ko tačno stoji iza ove prakse ne zna se sa sigurnošću, no Josephat smatra da se radi o bogatim i uticajnim ljudima koji su naručitelji i krajnji korisnici.

Na albino crnce u Africi se gleda kao na duhove, znak kletve, te postoji uvrženo mišljenje da se mogu nekažnjeno ubiti.

Vračevi tvrde da njihovi delovi tela mogu doneti bogatstvo, moć i uspjeh. Posebno su ranjiva deca, ona su posebno na ceni i njih je najlakše uloviti.

Uglavnom žrtve ostaju bez udova koje im napadači odsecaju, no izveštaji govore da su žrtve znale biti dekapitirane, uklanjane su im genitalije, uši, komadi kože, odrezani jezik ili iskopane oči, ili čak izvađeno samo srce. U nekim područjima smatra se da silovanje albino osobe ima lekovita svojstva, te da je moć kasnijeg napitka, amajlije ili vradžbine veća čim je vrisak žrtve bio jači prilikom odsecanja uda.

Samo desetak ljudi je posljednjih desetak godina završilo na sudu zbog napada i ubistava albino osoba i uvek se radilo samo o vračevima ili samim ubicama, ali pravdi nikad nije priveden nijedan naručilac ovih zločina. Čak i kad bi vraču bila izrečena smrtna kazna zbog njegovih zlodela, nikad niko nije hteo imenovati naručioce za koje se sumnja da su lokalni moćnici.

tribun.hr

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime