AMERIČKI PILOT PRIZNAO POSLE 20 GODINA Srbi nam oborili i drugi „nevidljivi“, završio je NA OTPADU! Ovo su srpski heroji koji su učinili nemoguće (FOTO)

0

O obaranju „nevidljivog“ lovca bombardera F-117a u rejonu Buđanovaca tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju zna se skoro sve, ali je manje poznata činjenica da je srpska PVO u tom vazdušnom ratu uništila još jedan F-117, što je dugo bila pažljivo skrivana tajna američke vojske. Sada je ta informacija još jednom potvrđena zahvaljujući novom svedočenju američkog pilota.

Potpukovnik Čarli Hejnlajn, penzionisani pilot američkog ratnog vazduhoplovstva koji je učestvovao u bombardovanju SRJ, u epizodi podkasta „The Afterburn“ potvrdio je da je pored „buđanovačkog“ F-117, koji je oboren, uništen još jedan avion tog tipa.

Hejnlajn je učestvovao u napadima te večeri i opisao je kako je pogođen taj drugi F-117 iznad Beograda. Pilot je uspeo da vrati avion u bazu u Nemačkoj, ali je do te mere bio oštećen da je popravak bio nemoguć, pa je rashodovan u vazduhoplovnoj bazi. Praktično je završio u starom gvožđu.

Ekipa koja je oborila drugog „nevidljivog“

Događaj se odigrao 30. aprila 1999. godine, a drugi F-117 je uništio 3. raketni divizion 250. raketne brigade PVO, naoružan raketnim sistemom S-125M Neva. Komandir smene bio je major Boško Dotlić, koji je takođe bio učestvovao u obaranju aviona F-16CG južno od Šapca, kod sela Nakučani.

Ovo je slika ekipe koja je uništila drugog F-117, kraj motora oborenog F-16CG. Smena je bila sastavljena od majora Boška Dotlića i Milorada Roksandića, potporučnika Tiosava Jankovića i Miodraga Stojanovića, te vodnika Igora Radivojevića i Dragana Matića (peti s leva).

Za vodnika Matića se tvrdi da je jedini učestvovao u sva tri obaranja američkih aviona tokom NATO agresije:

– „buđanovačkog“ F-117A (pilot Dejl Zelko),

– F-16CG (pilot Dejvid Goldfajn),

– F-117A (pilot Čarli Hejnlajn).

Noć kada su u misiju pošla dva „nevidljiva“

Pilot Hejnlajn je prvo leteo na avionu A-10, pre nego što je prešao na F-117. Leteo je u misijama u Iraku 1993. godine. Tokom NATO bombardovanja SRJ, u operaciji „Saveznička sila“, Hejnlajnu je to bila druga misija u F-117. Sedište im je bilo u vojnoj bazi u Nemačkoj, blizu grada Trira.

Iznad Jugoslavije F-117 su izvršavali precizna bombardovanja, a iznad vazdušnog prostora zemlje zadržavali su se 30 do 45 minuta. Imali su po dve laserski navođene bombe koje su obično bacali na istu metu. Mete su bile antene, ali kako je rekao Hejnlajn, i mostovi, fabrike, zgrade povezane sa značajnim pojedincima i naftna postrojenja.

Hejnlajn je opisao noć kada su u misiju pošla dva aviona F-117. Nije naveo o kom datumu je reč, ali je sigurno bilo nakon što je oboren prvi F-117. Prema nepotvrđenim izveštajima incident se dogodio 30. aprila 1999. godine (prvi je oboren 27. marta).

Seća se da je te večeri ka avionima ispaljeno nekoliko projektila zemlja-vazduh sovjetske proizvodnje. Upozorenje mu je stiglo od pilota aviona F-16CJ, koji su imali opremu za detekciju raketa.

Hejnlajn bio u misiji iznad zapadnog Beograda

– Pogledao sam desno i video da stiže taj veliki projektil koji je izgledao kao „saturn 5“. Znao sam da je drugi pilot negde u blizini. Onda sam video da je ispaljena još jedna raketa – rekao je Hejnlajn.

Iz daljine je mogao da vidi detalje, plamen i dim, „vatrenu loptu“ koja je išla ka njemu. Jedna raketa je eksplodirala, a druga je prošla, ali je Hejnlajn nekako uspeo da izvrši zadatak i da ispusti bombe na metu na zemlji.

– Avion nije bio u baš dobrom stanju – seća se Hejnlajn.

Uspeo je da sleti u bazu, ali je avion bio praktično uništen i završio je u otpadu.

Prvi „nevidljivi“ oboren u ataru sela Buđanovci

Podsetimo, obaranje F-117 kod Buđanovaca je prvi i jedini potvrđeni gubitak aviona NATO alijanse izrađenog u „nevidljivoj“ tehnologiji. Avion američkog ratnog vazduhoplovstva „lokid F-117A noćni jastreb“, sa oznakama AF 82 806 HO, oboren je 27. marta 1999. godine, četvrtog dana NATO bombardovanja

Oborio ga je 3. divizion 250. raketne PVO brigade Vojske Jugoslavije, kojim je komandovao potpukovnik Zoltan Dani. Avion je pogođen iz ruskog raketnog sistema S-125 Neva. Onesposobljen za dalji let, srušio se u ataru sremskog sela Buđanovci, kod Rume.

ALO, BLIC

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime