AMERIKA TOTALNO MENJA STVARI NA FRONTU! EVO O ČEMU SE RADI

0

INTERNET portal Politiko je najavio novi paket vojne pomoći Ukrajini od strane SAD koji će biti objavljen u petak.

Pozivajući se na neimenovane izvore novi paket obuhvata dodatno naoružanje i municiju, ali i po prvi put oklopne transportere „Strajker“ i što je još važnije, visokoprecizne vazduhoplovne bombe malog gabarita koje se lansiraju iz višecevnih lansera raketa (skr. GLSDB).

Kao što smo naveli, radi se o visokopreciznoj municiji. Ona se sastoji od vazduhoplovne bombe GBU-39B SDB na koju je integrisan modul sa raketnim motorom M26. Prilikom samog projektovanja ove municije osnovni zahtev je bio da bude kompatibilna sa višecevnim lanserima raketa HIMARS i M270 (oba se nalaze u sastavu ukrajinske vojske), dakle da se lansira sa zemlje.

Efektivni domet ove bombe visoke preciznosti sa rasklopivim krilima je i do 150km, što uslovno može da zakomplikuje situaciju u operativnoj dubini fronta ruske armije. Protiv ovih vazdušnih ciljeva su efikasni praktično svi PVO sistemi koji se nalaze i sastavu ruske vojske. Od samohodnih PVO sistema kratkog dometa „tor“ i „pancir“ pa sve do dalekometnih sistema S-300, S-300V/VM i S-400.

Međutim, ova isporuka će svakako dodatno opteretiti PVO ruske armije, koja će morati posebnu pažnju da obrati na ove „napasnike“ koji imaju sposobnost da naprave nemalu štetu.

Izvor: (RT Balkan)

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime