Amerikanci traže da se Dačić skine sa mesta šefa diplomatije a da Brnabićeva ostane premijer – Rusi se protive!

0

Sastav nove Vlade Srbije još nije poznat. Pored brojnih spekulacija ko bi mogao da ostane a ko da ode, najviše polemike izaziva položaj SPS u budućoj vlasti ili van nje. Da li će SPS biti deo vlasti to još ni samom Dačiću nije jasno.

Ukoliko SPS ispadne iz kombinacija za sastav nove Vlade, ta stranka postaje najjača opoziciona stranka koja može oko sebe okupiti i građanski i nacionalistički opozicioni blok, koji trenutno ne mogu da nađu zajednički jezik. Takav ishod bi bio nepovoljan za SNS zbog predstojećih predsedničkih izbora. Ipak, stranci uporno pokušavaju da SPS gurnu u opoziciju, možda upravo zbog toga da bi ojačali opoziciju uoči predsedničkih izbora.

Podrivanje koalicije SNS-SPS je otišlo toliko daleko da je Dačić morao da se javno odrekne nekih svojih viđenijih funkcionera. Malo je verovatno da bi Vučić želeo da opoziciji prepusti SPS koji mu je lojalniji od polovine visokopozicioniranih funkcionera SNS.

Direktno

U medijima se više ne krije ko su američki igrači u samom SNS. Tako Đilasov sajt Direktno navodi Zoranu Mihajlović i Nebojšu Stefanović kao ljude SNS koje Vučić ne može da skine sa dosadašnjih pozicija a koji uživaju podršku Amerike. Pored njih i Ana Brnabić važi za američkog čoveka. Amerikanci žele da Brnabićeva nastavi da obavlja posao premijera Srbije iako ona formalno važi kao izrazito lojalna Vučiću.

Napadi Brnabićeve na SPS i Dačića više govore o raspoloženju stranaca prema SPS i njihovoj želji da se SPS nađe u opoziciji nego o Vučićevim namerama. Brnabićeva je istakla da je ona jedan od kandidata za novog premijera Srbije, što je Mihajlovićeva demantovala tvrdnjom da se ne zna broj kandidata za predsednika Vlade i da se o tome nije raspravljalo na zvaničnim sednicama Predsedništva

Amerikancima je Dačićevo otpriznavanje Kosova zadalo ne male probleme, te oni više ne žele da ga vide kao šefa srpske diplomatije. S druge strane SPS je uvek važio kao pouzdan saveznik ruskih interesa u Srbiji. Rusi stoga ne bi voleli da vide Dačića i SPS u opoziciji i uradiće sve da SPS ostane u vlasti. Optužujući SPS da preko stranih ambasada urgira da ostane u vlasti, Brnabićeva je mislila upravo na rusku ambasadu.

Socijalisti ne veruju da će nova Vlada biti formirana bez njih. Tako je Milutin Mrkonjić za agenciju BETA izjavio da „Postoji više razloga zbog kojih socijalisti moraju da budu deo vlasti“, te da je siguran da nova Vlada neće biti formirana bez učešća SPS.

Novi centar

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime