Amfilohije se približio režimu u Beogradu primio plaketu u Skupštini grada Beograda i ikonu od Vulina!

0

U Skupštini grada Beograda sveštenstvu i vernom narodu Mitropolije crnogorsko-primorske i drugih eparhija SPC u Crnoj Gori dodeljena je Zlatna plaketa Večernjih novosti.

Prisutnima se prvi obratio akademik Matija Bećković, koji je naglasio da je narod u Crnoj Gori nadmašio sebe. „Što su ljudi gori, to su plemeniti podvizi nasušniji“, rekao je akademik“ i dodao da je narod u Crnoj Gori nadmašio sebe, pozvan od svoje savesti:

„A šta je savjest, ako ne drugo ime za Boga, i šta je plemenitost podviga ako ne primjer bogočojstva i bogojunaštva?“, rekao je on, prenosi Mitropolija crnogorsko-primorska.
Naglasio je da ovo nije podvig godine nego podvig veka, trenutak kada su Crnogorci prvi put zaličili na anglosaksonce, koji su u pobožnoj tišini, bez suvišnog pokreta, po nevremenu, ponosni na svoju vjeru i tradiciju, ustali da brane svoje svetinje.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin sa članovima delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije prisustvovao je u utorak liturgiji u manastiru Kostrikovača u Rovcima kod Kolašina u Crnoj Gori, povodom 20 godina od atentata na saveznog ministra odbrane Savezne Republike Jugoslavije Pavla Bulatovića.

To je saopštilo Ministarstvo odbrane Srbije na svom sajtu.

Ministar odbrane reagovao na izjavu predsednika Đukanovića koji je naveo da Crnoj Gori treba crkva da bi se suprotstavila mešanju Srbije

“Kada predsednik države naređuje osnivanje crkve onda nešto nije u redu ili sa crkvom ili sa državom”, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin komentarišući izjavu Mila Đukanovića da je Crnoj Gori potrebna crkva da bi se suprotstavila mešanju Srbije i učvrstila svoj identitet.

“Đukanović može da napravi svoju crkvu, može da se proglasi prvosveštenikom ili božanstvom, može da napiše liturgiju, objasni poreklo života, proglasi saradnike za svece. Sve to može, ali ne može Srbe da natera da napuste Srpsku pravoslavnu crkvu i da prestanu da budu Srbi. Kome Milo osnuje crkvu tome Miraš krsti decu”, poručio je ministar Vulin.

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime