BELGOROD JE PUTINOVA SLABA TAČKA! Evo i zašto (VIDEO)

0

Juče je izveden napad ruskih dronova na kojima je pronađena poruka – Za Belgorod.

Na Tviteru je osvanula fotografija na kojoj se vidi novinar Rojtersa, koji stoji zajedno sa ukrajinskim vojnicima, a od kojih jedan drži deo ruskog drona kamikaze Geran-2 sa porukom „Za Belgorod“, što ukazuje da je napad na Kijev izveden i znak osvete zbog maskara u Centru za obuku vojnika, kada je u subotu ubijeno njih 11.

Inače, pre osam dana ruska vojska izvela je masovni raketni napad na Kijev i na ciljeve širom Ukrajine kao odmazda zbog eksplozije na Krimskom mostu, za šta je Moskva optužila vojnu obaveštajnu službu ukrajinske armije. Zbog sve učestalijih ukrajnskih napada vlasti Belgoroda na operativnom sastanku vlasti razgovarali su o bezbednosti u Belgorodu i pograničnim oblastima. Evo šta će biti urađeno u bliskoj budućnosti:

stanari će još jednom biti obavešteni o tome gde se čuvaju ključevi podruma, a po potrebi i podeljeni duplikati;
biće sređeni podrumi (opremljeni vodom i rasvetom, kao i mesta za smeštaj);

po kućama će biti okačena uputstva a detaljnom trasom kako doći do najbližeg podruma
Zašto baš Belgorod?

Neko bi postavio pitanje. Inače radi se o prvom većem gradu koji se nalazi blizu rusko-ukrajinske granice i koji je od drugog najvećeg ukrajinskog grada Harkova vazdušnom linijom udaljen 65 km, što se pokazalo odličnom metom za napad, koji postaju sve žešći. Inače u pitanju je jedan miran i tih grad.

Napadi na Belgorod krenuli su još od samog početka ruske invazije na Ukrajinu. Okolni aerodromi blizu ruske granice su napadnuti taktičkim balisitčkim raketama Točka-U koje su prva četiri meseca rata bile masovno korištene, dok resursi nisu uništeni ili iscrpljeni. Zatim više puta napadan je helikopterima MI-24P sa kojima su uništili skladište nafte.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu Belgorod je 3. jula 2022. doživeo bio najteži napad. U tom napadu poginulo je pet osoba, četvoro je ranjeno, oštećeno je 11 stambenih zgrada i 39 privatnih kuća od kojih su neke bile sravnjene sa zemljom. Ukrajina je navela da je to bilo osveta za napad na Kijev, Harkov, Kremenčuk i Odesu.

Belgorodka oblast u poslednjih mesec dana napadana je sve učestalije pre svega haubicama M-777 sa specijalnim projektilima Ekskalibur, ali pravi pokršaj usledio je za vikend 15- i 16. oktobar kada su na veliki aerodorom u blizni tog grada lanisirane protivradarske rakete tipa HARM sa ukrajinskih aviona MiG-29 i Su-27.

Inače zbog učestalih napada na grad i samo oblast ruska vojska je pojačala PVO. Dana 11. oktobra 2022. u napadu projektilom Eksaklibur gađana je trafostanica kada je više od 2.000 ljudi ostalo je bez struje, rekao je tad guverner te oblasti.

U postu na Telegramu, guverner Vjačeslav Gladkov rekao je da hitne službe rade na obnavljanju napajanja nakon što je Ukrajina granatirala trafostanicu u gradu Šebekino, na granici sa ukrajinskom oblasti Harkov.

(MONDO)

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime