Borelj: Vučiću DOLAZI! Postoje problemi na Balkanu

0

Razmatraće se situacija na Balkanu.

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj će u utorak 18. maja na večeri u Briselu sa vođama sa Zapadnog Balkana razmotriti „ukupnu političku situaciju u regionu“, na sastanak je pozvan i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekli su agenciji Beta u Briselu obavešteni izvori EU, prenosi B92.

Borelj je juče, posle temeljite rasprave šefova diplomatija EU o odnosima sa Zapadnim Balkanom, najavio dolazak lidera iz regiona na večeru u Briselu i predočio da je „Zapadni Balkan veliki geopolitički problem“.

Izvori u Briselu su naveli da je, govoreći o susretu s vođama regiona, visoki predstavnik EU ukazao na to da se veze Unije i Zapadnog Balkana ne odnose samo na proces pristupanja u EU.

– Pristupanje u članstvo je deo situacije, deo problema i deo rešenja, ali postoje drugi problemi vezani za Zapadni Balkan, šire od regiona, izvan i unutar tog područja, nezavisno od pristupnog postupka – objasnio je Borelj.

– Mi moramo gledati na Zapadni Balkan i u geopolitičkoj perspektivi – primetio je visoki predstavnik EU i dodao, „mi ćemo to iduće nedelje i učiniti s liderima sa Zapadnog Balkana“.

– Rekao sam ministrima: „Vidite, dogovorili smo se o načelima, o osnovi, a nadam se da ćete sad pripremiti konkretne predloge da bismo mogli da napredujemo“ – preneo je Borelj.

Zaključio je rečima:

– Nećemo ponovo stojati dve godine bez stavljanja Zapadnog Balkana na dnevni red, štaviše ni dva meseca.

Izvor: srbijadanas.com/ Kosovo online

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime