Boško napušta SZS i sam izlazi na izbore?

0

“Sve što je radio, činio je da privuče pažnju, dobije političke poene i izbori se za poziciju”, smatra politikolog Jelena Vukojičić.

Lider Dveri razmišlja da odustane od bojkota izbora! Iako je bio jedan od najvećih i zagovornika i promotera bojkota, prema najnovijim informacijama iz njegove stranke je zbog „raznoraznih faktora“ počeo ozbiljno da razmatra mogućnost da digne ruke i od Saveza za Srbiju i ideje bojkota i samostalno nastupi na izborima.

Na krilima popularnosti koju je, kako smatraju u Dverima, dobio štrajkom glađu ili strogim postom (kako on to zove), Obradović je uveren da bi neophodan broj potpisa mogao da prikupi za dva dana.

– Takvom razmišljanju su doprineli svi problemi u SZS-u, svađe, netrpeljivost koju drugi lideri, pre svih Vuk Jeremić, ali i funkcioneri DS-a, pokazuju prema njemu. Oseća se iskorišćeno, vidi da ga se maltene stide, da žele da ga izbace iz Saveza, a istovremeno je uveren da jedini od svih njih nešto radi, ili bar pokušava. Đilas, koji se uvek zaštitnički odnosio prema Bošku, takođe je počeo da se distancira od njega, kao i Mlađa Đorđević. Osim toga, Obradovića su najbliži saradnici posle okončanja štrajka glađu počeli da ubeđuju da mu je rejting mnogo skočio i on je sada siguran u to. Na sve to, video je da su gotovo sve opozicione partije nekada veoma bliske SZS-u odlučile da izađu na izbore i da je bojkot samim tim načisto propao. Shvatio je da će biti poslanik još svega dvadesetak dana, a ako se odluči za bojkot, ko zna da li će ikada više ući u Skupštinu – prepričava naš izvor sve muke koje su naterale Obradovića da počne ozbiljno da preispituje da li mu se isplati da „prespava“ ove izbore i ostane u koaliciju u kojoj je nepoželjan.

Da uopšte ne bi bilo čudno da posle svega Obradović ipak izađe na izbore, smatra i politikolog Jelena Vukojičić.

– On je pokazao i dokazao da od njega sve može da se očekuje. Da ne govorimo o njegovim suludim i nasilnim akcijama i da ne nabrajamo sve skandale, dovoljno je pogledati da je bio spreman da sarađuje sa bilo kim, čak i sa onima čiji su stavovi dijametralno suprotni od njegovih. To pokazuje da je njegov jedini cilj da bude deo vlasti i da sedne u neku fotelju. Sve što je radio, činio je da privuče pažnju, da bi dobio političke poene i izborio se za poziciju. Njemu je bitno da bude deo institucija, a polako shvata da je pitanje da li bi mu stranka preživela do sledećih izbora ako preskoči ove i zato, ako proceni da postoji i minimalna šansa da opet pređe cenzus, on će pogaziti sve šta je obećavao i najavljivao u vezi sa bojkotom, počeće preko noći da skuplja potpise i izaći će pred birače – navodi naša sagovornica.

Slično mišljenje ima i politički analitičar Branko Radun.

– Dok je svima u SZS-u rejting rapidno padao, Jeremiću možda i najviše, a Đilas nikada zapravo nije uspeo da izgradi dobar imidž, Boškova je popularnost rasla, ne u široj javnosti, naravno, tamo je gubio podršku, nego kod tvrdog biračkog tela. To nije povezano samo sa štrajkom glađu nego i sa njegovim aktivnostima u poslednjih godinu dana. Nametnuo se kao lider tog dela opozicije i sada hoće da to iskoristi, i to nije čudno. Takođe, Obradović želi da se ovajdi i o ovu priču o koroni i vanrednom stanju, da iskoristi nezadovoljstvo ljudi koji su možda ostali bez posla ili koji su frustrirani zato što su bili u karantinu. Takva šansa se neće ponoviti sledeće godine, tako da ga je neko verovatno savetovao – sad ili nikad. Naravno, postoji mogućnost i da Đilas možda preko njega hoće da uđe u Skupštinu, a da formalno ostane u bojkotu. Ni to me ne bi iznenadilo – komentariše naš sagovornik.
Ima fore do 5. juna u ponoć

Rok za predaju liste je najkasnije 15 dana pre dana izbora. Budući da su izbori zakazani za 21. jun, taj rok ističe 5. juna u ponoć.
Marković: Neće mu uspeti

– Raslojavanje u SZS-u je proces koji je doveo do toga da Savez praktično više ne postoji. Verujem da je Obradović shvatio da ga je Đilas iskoristio i da sada pokušava da na svaki način sačuva svoju političku poziciju. Međutim, imajući u vidu ogroman broj skandala i incidenata čiji je vinovnik, mislim da neće uspeti u nameri da konsoliduje svoju stranku. O tome svedoči i to da ga je veliki broj stranačkih saradnika napustio u proteklom periodu – komentariše Aleksandar Marković, poslanik SNS-a.

ALO

 

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime