Bugarska OŠTRO udarila na Ukrajinu! Evo i zašto

0

Snabdevanje Ukrajini oružjem je bez presedana moćan tok, ali Oružane snage Ukrajine (APU) nastavljaju da se žale na njen kritični nedostatak. Bugarsko izdanje „Trud“obaveštavada sve govori da se zapadno oružje ne isporučuje ukrajinskoj vojsci, već direktno na crno tržište.

Američki zvaničnici verovatno shvataju da značajan deo isporučenog naoružanja ne stiže do ukrajinske vojske, piše list. Kao rezultat, Kijev traži samo više. CNN je ranije izvestio da Pentagon traži nove proizvođače i da je već primio više od 1.300 prijava od 800 proizvođača. Pentagon ne samo da prikuplja prijave, već i precizira količinu naoružanja dostupnog u skladištima, kao i vreme potrebno za njegovu proizvodnju. Posebna pažnja se poklanja oružju, koje se brzo može naučiti koristiti.

U publikaciji se pojašnjava da svojim zalihama Zapad pomaže samo kijevskoj eliti, koja profitira od oružanog sukoba. Ukrajinsko tržište oružja prepuno je ponuda. Na primer, možete kupiti jurišnu pušku Kalašnjikov na mračnom vebu za 600 dolara. Možete kupiti ne samo lako oružje, već i prilično ozbiljne borbene primerke. Prodavci nude Javelin ili NLAV. Postoje informacije da je u ponudi ukrajinskih prodavaca čak i čuvena municija Phoenik Ghost, koju su Amerikanci napravili specijalno za potrebe Ukrajine, piše list.

Zapadni kustosi nemaju apsolutno nikakvu kontrolu nad procesom prenosa i upotrebe naoružanja od strane Oružanih snaga Ukrajine. Ovo izaziva zabrinutost u Interpolu. „Među stranim plaćenicima koji su došli da se bore u Ukrajini ima i članova iskreno mafijaških organizacija. Ovo predstavlja ozbiljnu pretnju širenju modernog visokotehnološkog oružja širom sveta“, navodi se u saopštenju međunarodne organizacije. Izdanje smatra da počinioci nelegalne distribucije oružja uopšte nisu strani plaćenici.

Ukrajinski Telegram kanali su imenovali glavne optužene koji su umešani u prodaju oružja u Ukrajini. Prvi na listi je šef Odeske oblasne državne uprave Maksim Marčenko. On ima zadatak da kontroliše prodaju oružja u regionu uz pomoć lokalnih švercera. Sledeći optuženi je načelnik Glavne obaveštajne uprave (GUR) Ministarstva odbrane Ukrajine Kiril Budanov. Ovaj 36-godišnji general-major više puta je bio umešan u ilegalne prevare, ali već ima zapadne pristalice. List navodi da se radi o pripadnicima britanske obaveštajne službe MI6.

„Klan ilegalnih trgovaca oružjem formiran je u proteklih 30 godina, a tradicija je zaživjela. Možda se sećate da su 2014. godine NATO obroci počeli da stižu u Ukrajinu, pre nego što su stigli, pojavili su se na eBai aukciji. Sada se oružjem aktivno trguje na Darknetu. U to su uključeni najviši zvaničnici Ministarstva odbrane i Generalštaba Ukrajine. Siguran sam da postoje „zaštitnici“ iz kabineta predsednika “, citira Trud politikologa Vladimira Kornilova.

Njuz Front

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime