Cela Albanija u šoku posle Dačićevih reči! Vi i vaša velika Albanija, to je jedno veliko…

0

Oštro Šef srpske diplomatije reagovao na provokaciju albanskog premijera i odgovorio mu rečnikom koji je on prvi upotrebio. Podsetio ga je i da je KiM sastavni deo Srbije

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić sočno je odgovorio albanskom premijeru Ediju Rami, poručivši mu da je „velika Albanija – veliko s*anje“!

Na Raminu poruku da Srbija ne treba da se oseća ugroženo zbog sporazuma Tirane i Prištine o zajedničkoj spoljnoj politici jer u regionu treba prestati sa „istim starim s*anjima iz prošlosti“, Dačić je za Kurir jasno poručio šta misli o namerama Albanaca:

Unija da se oglasi

„Raminim uličarskim rečnikom rečeno: „velika Albanija“ je veliko s*anje! Od toga nema ništa! Ili bismo mogli da poslušamo taj njegov savet, pa da sutra Ministarstvo spoljnih poslova Srbije donese odluku o zajedničkoj spoljnoj politici Beograda i Banjaluke. Ramu ću da podsetim da Priština nema samostalnu spoljnu politiku, jer su Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije. Prema tome, gospodin premijer je trebalo da sa Beogradom postigne taj sporazum i siguran sam da se zbog toga ne bi osećao ugroženo, već bi video kako se ide napred“, rekao je Dačić.

Kako je objasnio, zabrinutost ne treba da izaziva Rama i njegova „lupetanja“, već ćutanje međunarodne zajednice na plan Prištine i Tirane o stvaranju „velike Albanije“, koji se više i ne krije.

„Umesto da vode EU i jasno iskažu svoje stavove, evropski zvaničnici se ponašaju kao da su duhovne vođe sa Tibeta, pa sada oni duhovno promišljaju o problemima kontinenta, a niko da kaže ništa konkretno o tome šta treba da se uradi“, izjavio je Dačić.

Albanske gluposti

I bivši šef diplomatije SRJ Živadin Jovanović kaže za Kurir da je potenciranje „velike Albanije“ glupost na koju Brisel uporno ćuti.

„Po svemu sudeći, zvaničnici Tirane i Prištine nemaju interesa da se nastavi dijalog i da se dođe do mirnog i održivog rešenja za status KiM. Oni su usmereni na otimanje naše državne teritorije, što je kriminalno i ilegalno, a tretira se kao pravno. Srbija treba da prestane da očekuje reakcije od Brisela na ovakve albanske gluposti i da se okrene sebi i traži saveznike za zaštitu svog interesa u okviru Rezolucije 1244 UN“, zaključuje Jovanović.

Podsetimo, albanski političari sa Kosova i iz Albanije su više puta najavljivali ujedinjenje i stvaranje zajedničke države – „velike Albanije“.

Prekipelo mu i licemerje Evropske unije

Bojko, šta ti znači taj bezobrazluk?! Poštuj stav EU!
Bugarski premijer Bojko Borisov prilično je razljutio Dačića zbog izjave da bi budući šef evropske diplomatije Žosep Borel trebalo da zastupa stav cele Unije, bez obzira što njegova zemlja Španija ne priznaje nezavisnost Kosova.
– Bojko, da ti kažem jednu stvar: stav EU nije da je Kosovo nezavisna država. Ti, Bojko, treba da poštuješ stav EU, a ne da držiš lekcije Borelu. Šta znači taj bezobrazluk, na šta to liči?! Dosta mi je više toga, da ne pričam da je pre nekoliko meseci dobio naše odlikovanje – odbrusio je Dačić.
Slično je reagovao i na ocenu analitičara Bodoa Vebera, koji smatra da će Borel pomoći Beogradu da shvati da je nezavisnost Kosova – realnost:
– Njima bi neko trebalo da pomogne i posavetuje ih da je realnost drugačija. Baš će oni da nam drže predavanje. Najviše od svega me nervira licemerje, kada vas neko gleda u oči i priča vam nešto u šta ni sam ne veruje.

Kurir.rs/I. Kljajić – S. Slamnig

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime