“Čim Kurti nešto kritikuje, znači da je to DOBRO za Srbe”: Zašto je ZSO i dalje mrtvo slovo na papiru?

0
Aljbin Kurti, Foto: Printscreen

U sedištu EU 19. aprila 2013. parafiran dogovor koji je, posle skoro decenije, ispoštovala do kraja samo srpska strana.

Pre ravno devet godina, 19. aprila 2013, u Briselu je parafiran sporazum između Beograda i Prištine u cilju normalizacije odnosa. Nakon šest meseci razgovora i deset rundi pregovora, uz posredovanje tadašnje šefice za spoljnu politiku i bezbednost EU Ketrin Ešton, dokument koji ima 15 tačaka, a od kojih se čak šest odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), potpisali su Ivica Dačić i Hašim Tači.

Prošlo je tačno 3.287 dana kako je dogovor postignut, a od formiranja ZSO još uvek nema ništa. Štaviše, privremene prištinske institucije čine sve da nikad ne dođe do potpune implementacije sporazuma, pa osim konstantnih pritisaka i napada na Srbiju, sadašnji premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti uz podršku zapadnih sila naoružava Kosovske bezbednosne snage i utire im put ka transformaciji u vojsku.

Prema rečima šefa Kancelarije za KiM Petra Petkovića, Beograd nikad neće odustati od osnivanja ZSO.

– Pre devet godina, zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću, postignut je sporazum koji pokazuje spremnost Beograda da gradi bolje odnose sa Albancima. Njime je srpska strana uspela da se izbori za interese Srba na KiM. Pre potpisivanja sporazuma Vučić je bio izložen strašnim pritiscima, ali je gledao u pravcu mira i stabilnosti i kako da zaštiti srpski narod na KiM. U sporazumu nema tačke da će tzv. Kosovo postati član UN, a predsednik Vučić se, takođe, izborio da na severu KiM u policiji bude 97 odsto Srba – kaže Petković.

ZNA SE KO JE GARANT

To što Priština i dalje odbija da osnuje ZSO pokazuje da nekome i dalje odgovara destabilizacija na terenu, smatra direktor Kancelarije za KiM, pa dodaje:

– Kurti svakog dana otvoreno govori kako taj sporazum nikada neće biti sproveden, a čim on nešto kritikuje, to znači da je to dobro za srpski narod. Međutim, ovde nisu u pitanju ni Kurti, ni pre njega Hoti ili Haradinaj, jer se zna ko je garant tog sporazuma i ko ima uticaj da izvrši pritisak na Prištinu da se ZSO sprovede.

BEZ KREDIBILITETA

Predsednik Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić za Objektiv navodi da je poražavajuće što devet godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma nemamo dobru situaciju na terenu.

– Očigledan je poraz EU u realizaciji svega onoga što je dogovoreno i nemoć da privole albansku stranu na jedan konstruktivan dijalog. Briselske birokrate nemaju dovoljno kredibiliteta i nespremni su za realizaciju onoga što je dogovoreno. Na taj način su ugrozili poverenje između Beograda i Prištine, ali su i narušili svoju ulogu posrednika u dijalogu. Nakon devet godina možemo reći da su svojim nereagovanjem na kršenje Briselskog sporazuma direktno ugrozili mir i stabilnost u regionu – ocenjuje Miletić.

Piše: Ekipa Objektiva

objektiv.rs

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime