CNN hoće da oduzme licencu N1 zbog malverzacija Đilasa i Šolaka?!

0

Istraživačko novinarstvo je precrtano u planovima Dragana Đilasa o uređenju Srbije.

Nedljenik NIN i Vreme spali su na tiraž manji od 4.000 prodatih primeraka, a njihovo elektroinsko izdanje pročita još po 200 pretplatnika.

Ova umilna izdanja ne talasaju. Novinarima je stavljeno do znanja da ne kritikuju Vučićev kartel i ne istražuju zločine, pljačku, urušavanje nacionalnih interesa…

Đilas je stvorio anacionalne redakcije. Kakav uticaj imaju novine od 4.000 primeraka, čiji se čitaoci međusobno poznaju?

List Danas ima, takođe, anacionalnu uređivačku pčolitiku, ali je kritički raspčoložen prema Vučićevoj politici, koja se, često, poklapa sa uređivačkom politikom ovog dnevnika: i njegovi novinari se zalažu da denacifikaciju Srba, za priznavanje genocida, primanje migranata i naseljvanje Srbije milionom islamista, koji su u drugim državama proglašeni opasnim po njihovu beznednost, otvorenom podrškom američkoj dubokoj državi, a što sve, takođe, ugrožava nacionalne interese.

I list Danas ima skroman tiraž, čita ga, uglavnom ista grupa koja kupuje i Vreme, NIN, Nedeljnik i gleda N1 i NS.

Veću glednost, pa i uticaj na širu javnost, imaju kablovske televizije N1 i NS koje su u vlasništvu odbeglog tajkuna Dragana Šolaka.

Novinari pomenutih medija su najamnici Dragana Šolaka, Miroslava Miškovića i drugih srpskih tajkuna. A najamnik je ograničen najmninom.

Prelistavnjem tzv ”nezavisnih” novina nije teško uočiti da nema ni traga od istarživačkog novinarstva, tekstova koji ukazuju na pljačke budžeta, javnih preduzeća, banaka, o enormnom zaduživanju i preusmervanju kreditnih linija na račun porodice Vučićč, niko od njih ne ukazuje u svojim tekstovima o surovoj stvarnosti da je Srbija, u srcu Evrope, postačla eksperiment država.

Posebno je kompromitovana televija N1 na čijem je čelu novinar Jugoslav Ćosić.

Novinari-reporteri TV N1 koji izveštavaju sa lica msta, mogu se smatrati vrlo sposbnim reporterima, koji izluđuju Vučića i njegov kartel. Uhvaćen u mengele, Ćosić se vadi u svojim emisijama, u kojima ne štedi opoziciju, koja nije na vlasti i ne donosi nikakve odluke. U većini emisija koje se bave problemima u društvu, Ćosićeve miljenice imaju lepe reči za režim i umilne su prema funkcionerima SNS i izvršne vlasti. Đilas je, naravno, izuzet od svake kritike. Njemu se udvaraju, podržavaju ga…

Zašto se Ćosić ovako ponaša. Sigurno je da to čini, jer i Šolak i njegov emisar Đilas tako žele, da ne talasaju, da pošalju signal Vučiću da su oni prema njemu ”fer”.

Jugoslav Ćosić je preko Tirane od Albanije dobio 249.862 evra na a ime ‘poslovnog konsaltinga’ u 2018. i 2019. Ćosić je od Ambasade SAD i ‘Ajreksa’ na ime ‘poklona i pomoći’ dobio još 220.000 evra i 47.432 dolara.

Dokument koji je na Tviteru objavio Bogoljub Pješčić, bivši poslovni partner gazde N1 Dragana Šolaka i vlasnik internet provajdera ‘Apsolut OK’, pokazuje da je Ćosićeva agencija ‘Ki konekšen’ u predhodne dve godine imala više uplata iz Albanije u ukupnoj vrednosti od skoro četvrt miliona evra. Pored toga, kako se vidi iz objavljenog dokumenta, Ćosiću su na račun njegove firme godinama unazad stizali devizni prilozi registrovani kao ‘pokloni i pomoć’, i to od američke ambasade u ukupnom iznosu od 25.974.357 dinara (oko 220.000 evra), kao i 47.432,5 dolara od neprofitne organizacije IREX iz SAD.

Takvih transakcija bilo je i iz Velike Britanije, u ukupnom iznosu od 245.000 funti, a sporne i veoma sumnjive transakcije ukupno iznose oko 1,5 miliona evra! Kao osnova za sve uplate korišćeni su termini ‘konsultantske usluge’ i ‘pomoć i poklon’, pa nikako nije jasno o čemu se tačno radi. Koga je Ćosić konsultovao za tolike pare i zašto bi bilo ko njemu poklanjao desetine i desetine hiljada evra?! –

Još jedan dokument, koji je sastavljen na zahtev CNN-a, optužuje Ćosića. Harding je ustanovio da je uređivačka politika studija u Beogradu izuzetno loša, nekorektna, neizbalansirana i, što bi rekli Amerikanci, naklonjena samo jednoj strani

I jedan od osnivača i članova borda N1 i jedini predstavnik medijske kuće CNN, Brent Sadler, uputio je pismo Draganu Šolaku u kome ga obaveštava o odluci da napusti N1. U pismu je naveo sve primere zloupotreba u ovoj televiziji, kao i primere neprofesionalnog ponašanja direktora i urednika.

O pismu su obavešteni i novi vlasnici, britanski Fond BC partners, koji je od američkog Fonda KKR preuzeo deo vlasništva nad TV N1. Ali ne i srpska javnost. Televizija ovu činjenicu krije, pokušavajući da od CNN-a dobije zamenu za Sadlera.

Novi vlasnici najavljuju uvođenje novih ljudi, članova borda, koji bi imali uvid u rad televizije N1 na dnevnom nivou. Kako B92 saznaje, CNN razmatra odluku o oduzimanju licence televiziji N1.

„Hardingovog izveštaja”, je KKR grupa naručila pre dve godine kako bi analizirala nivo profesionalnog izveštavanja na ovoj televiziji.

Oni koji su imali uvid u izveštaj bivšeg BBC-jevog urednika Džejmsa Hardinga kažu da je izveštaj jako loš po N1 Beograd, da su u njemu svedočenja novinara iz Sarajeva i Zagreba koji ukazuju na veoma nizak nivo profesionalnosti njihove televizije u Beogradu. Izveštaj je trebalo da bude predstavljen i novim vlasnicima, fondu BC partners, ali je volšebno nestao.

Zbog čega je poznati novinar CNN Brent Sadler napustio funkciju direktora Uredničkog kolegijuma N1 i šta je o kršenju novinarskih kodeksa na toj televiziji u decembru 2018. napisao u pismu Gregu Bejčmenu, potpredsedniku CNN i kasnije, u aprilu 2019, u svojoj ostavci rukovodstvu fonda “BC Partners” i Draganu Šolaku?

 

Tabloid

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime