DA LI ĆE RUSIJA OSTATI BEZ PRAVA VETA? Američki politikolog ocenio šanse Vašingtona u diplomatskoj akciji protiv Moskve

0

Američki politikolog Dmitrij Sajms ocenio je šanse Vašingtona da Ruskoj Federaciji oduzme pravo veta u Savetu bezbednosti UN i međunarodnoj organizaciji nametne pravila koja mu odgovaraju.

Na Zapadu se sve više postavlja pitanje „neophodnosti“ reforme Ujedinjenih nacija. Pre svega, ova inicijativa dolazi iz Sjedinjenih Država, čije rukovodstvo je nezadovoljno nemogućnošću da promoviše svoje rezolucije u slučajevima kada su u suprotnosti sa interesima Ruske Federacije. Zato Amerikanci pokušavaju da uspostave ograničenja korišćenja prava veta u Savetu bezbednosti UN.

Ekspert je primetio da su UN danas jedina organizacija na svetu u kojoj Vašington ništa ne može da uradi svojim glavnim geopolitičkim protivnicima – Rusijom i Kinom. Iz tog razloga, Sjedinjene Države žele da tamo „prevlada hegemonija demokratije“. Kada su u pitanju šanse Amerikanaca da uspeju na ovom polju, Sajms kaže da su one male.

– O promeni strukture UN je lakše govoriti nego to uraditi, posebno kada je reč o pravu veta u Savetu bezbednosti, koje se ne može zakonski oduzeti ako se tome protivi bar jedna od članica Saveta bezbednosti. Rusija sigurno neće pristati da joj se oduzme pravo odlučujućeg glasa – navodi politikolog, a prenosi sm.news.

ALO, NOVOSTI

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime