Da li je Evropa spremna da plati američku vojnu avanturu?

0

Uskoro će godina od kada je Sporazum o ukidanju raketa srednjeg i kratkog dometa prestao da važi. Godina kada je opasna i licemerna laž SAD o evropskoj bezbednosti izgubila na značenju. Zašto Vašington i dalje skriva istinu o svom oružju?

Pre nego što odgovorimo na ovo pitanje, moramo priznati domišljatost američke administracije. Nisu samo stvorili moćno oružje pod izgovorom odbrambenog sistema. Ovo oružje su takođe uspelu da nametnu zemljama Evrope. Od 2016. godine, raketni sistem «Aegis» razmešten je u vojnoj bazi u rumunskoj Deveseli. Ubrzo će se slično oružje pojaviti i u Poljskoj. Zvanično, ovi sistemi su dizajnirani da obezbede evropsku bezbednost. I tu nastaju prve kontradikcije.

Egis se pojavio u Rumuniji kako bi se suzbili iranski raketni napadi. Samo iransko naoružanje nema rakete čiji bi domet objasnio potrebu mera Vašingtona. Objašnjenje leži u tehničkim specifikacijama samog Egisa. Sistem je opremljen univerzalnim lanserima MK-41, koji se mogu koristiti za punjenje i protivraketnih i Tomahavk raketa. Odgovarajući testovi sprovedeni su 19. avgusta 2019. godine na ostrvu San Nikolas pored obale Kalifornije, odnosno 16 dana nakon što su SAD napustile raketni dogovor.

Očigledno je da su u tom trenutku SAD pokazale svoju sposobnost da postoji u stvarnosti bez dogovora. Takođe su otkrili i da su godinama u Evropi postojali udarni kompleksi sposobni da lansiraju rakete sa dometom do 2,5 hiljade kilometara. S tim u vezi, bivši zaposlenik Pentagona Abraham Denmark ponovio je alarmantne pretpostavke da se sistemi protivraketne odbrane raspoređeni u Rumuniji i Poljskoj mogu koristiti za udare na strateške ciljeve u Rusiji.

Naravno, Ugovora o raketama više nema, i može se činiti da nema smisla da SAD nastave svoju licemernu avanturu. Ruke su im odvezane. Možgu demonstrirati svoju moć svima. I ako ranije nije bilo moguće da ih smatraju odgovornim, ko će to učiniti sada? Samo laž uopšte nije izgubila na značenju. Sasvim suprotno.

Rusija aktivno stvara oružje zbog kojeg se čak i SAD brinu. A Rusija ne voli postavljanje udarnih sistema na svoje granice koji predstavljaju stvarnu pretnju. Zvanično priznati ofanzivne sposobnosti kompleksa Egis znači pružiti Moskvi mogućnost da izvede čak i preventivni udar. Evropske vlade su svesne problema, pa ne žure da pristanu na razmeštanje ofanzivnog oružja. U tom pogledu još je rigidniji stav javnosti. U takvim okolnostima, Sjedinjene Države su jednostavno primorane da koriste laž da bi izbegle široki publicitet, javne proteste i zvanične demarše. Stroga tajnost postojećih baza u Rumuniji i Poljskoj samo nam omogućava da realizuju svoj plan.

Problem je što takve mere ne oslobađaju međunarodnu tenziju, a s obzirom na raskid Ugovora o raketama, pretnja se samo povećava. Pod izgovorom zaštite Evropljana, Sjedinjene Države učinile su ih potencijalnom metom. Kako izaći iz ove situacije?

Postoji i dobro poznati Ugovor o otvorenom nebu, koji zemljama omogućava obavljanje posmatračkih letova u cilju kontrole vojnih aktivnosti. Konkretno, služi za izgradnju poverenja između država. Takav koncept mogao bi se primeniti na američke vojne instalacije u Evropi. Omogućavanje pristupa međunarodnim posmatračima, uključujući i ruske, bila bi pouzdana garancija da će se Egis sistemi koristiti prema predviđenoj svrsi. Nažalost, implementacija takve ideje je gotovo nemoguća. Ali može se potvrditi upravo suprotno. Stoga je sprovođenje takve ideje praktično nemoguće. Pored toga, teško je zamisliti da bi se evropski političari usudili da to traže od Trampa. Oni su spremni da žive sa pretnjom koja bi mogla dovesti do katastrofe. Kada se to dogodi, mnogo toga će postati jasno, ali povratka nazad neće biti.

Is Europe ready to pay for the US military adventure?

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime