DA LI JE OVO UOPŠTE PUTIN? Novogodišnje obraćanje ruskog lidera je pratila čitava Rusija, a jedan detalj je izazvao ŠOKANTNE TEORIJE (VIDEO)

0
Foto: Screenshot Youtube

Novogodišnje obraćanje Vladimira Putina podstaklo je komentare i spekulacije korisnika društvenih mreža, koji su se zapitali da li je ruski predsednik imao neku digitalnu pomoć u tome.

Televizijsko obraćanje predsednika u Novoj godini tradicija je koju je započeo bivši sovjetski lider Leonid Brežnjev i važan je element prazničnih proslava u Rusiji.

Putinovo obraćanje u nedelju je bilo unapred snimljeno i emitovano je tek nešto pre ponoći u svakoj od ruskih 11 vremenskih zona, navodi “Gardijan”. Njegov govor je pratila čitava zemlja. Dok Putin nije govorio o ruskom ratu u Ukrajini, niti ju je pomenuo po imenu, on je rekao da “mi možemo rešiti najteže probleme” i da “nema sile koja može da nas razdvoji”.

Lavina komentara

Ubrzo nakon njegovog govora, internet su preplavili komentari da je nešto u vezi njegove pojave odvojeno od realnosti, piše “Njuzvik”.

“Očigledno je Putinova novogodišnja čestitka generisana veštačkom inteligencijom (AI)”, objavio je u postu na “X” (Tviter) korisnik Mihailo Golub, prilažući snimak govora ruskog predsednika sa zaokruženim vratom, ukazujući time da nešto nije u redu sa tim delom njegovog tela.

“Pogledajte njegov vrat, on čak nije ni u odelu, šta je ovo? Previše lenj da nosi odelo? Ili je to neuronska mreža?”, napisao je korisnik RASSEL.

Njegov post je podelila proukrajinska korisnica iz Estonije Redžina Bauer, koja je rekla da obraćanje izgleda kao “AI/zeleni ekran iz bunkera” (zeleni ekran je foto tehnika kad se subjekat snima ispred zelene pozadine da se omogući montiranje drugih snimaka preko nje).

Kako piše “Njuzvik”, nema dokaza da Putin nije zaista govorio. Iz Kremlja još nisu ovo komentarisali.

Unazad je bilo mnogo spekulacija o Putinovim dvojnicima – japanski istraživači su krajem oktobra tvrdili da Putin koristi nekoliko različitih telesnih dvojnika za javne nastupe, na osnovu detaljne analize veštačke inteligencije – a u novembru je objavljen snimak za koji neki smatraju da stavlja tačku na takve rasprave.

Putin je svoju maratonsku konferenciju za medije sredinom decembra, na kojoj je takođe odgovarao na pitanja građana, duže od četiri sata pričao o temama od rata u Ukrajini, preko Gaze, do veštačke inteligencije i lokalnih problema. Jedno pitanje je Putinu postavljeno pomoću veštačke inteligencije i dipfejk snimka koji je napravio student iz Sankt Peterburga, pa je tako “AI Putin” postavio pitanje Putinu o tome da li ima dvojnike.

– Možete da ličite na mene i da govorite mojim glasom, ali samo jedna osoba može da govori poput mene, a to sam ja – rekao je tada Putin, dodajući da je nemoguće sprečiti razvoj veštačke inteligencije, pa da treba Rusija da uradi sve da bi bila lider u toj oblasti.

On u svom novogodišnjem obraćanju nije direktno pomenuo rat u Ukrajini, ali je pozdravio rusku vojsku i pozvao na “jedinstvo”. Za razliku od prošlogodišnjeg govora, kad je pored vojnika uputio poziv na žrtvu u “borbi za opstanak”, sada su u pozadini bile zidine Kremlja.

Rekao je da je Rusija “čvrsta u odbrani nacionalnih interesa, naše slobode i bezbednosti, naših vrednosti” i da je “rad za opšte dobro ujedinio društvo”.

Prethodno je čestitao Novu godinu liderima Zajednice nezavisnih država (sem Moldavije), od Evrope se setio mađarskog premijera Viktora Orbana i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, dok njegov telegram nije stigao na adrese lidera neprijateljskih država, uključujući Sjedinjene Američke Države.

Putin je početkom decembra najavio borbu za još jedan šestogodišnji mandat na predsedničkim izborima u Rusiji u martu. Naširoko se očekuje da će pobediti.

Izvor: https://www.blic.rs/vesti/svet/putinovo-novogodisnje-obracanje-izazvalo-spekulacije/r0hsm7j

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime