Dačić tvrdi da nema sukoba sa naprednjacima: Što bih ja rušio svoju vlast?

0

Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić rekao je danas da ne postoji sukob između njega i predsednika Vučića i da SPS nije napravio predizborni spot odbora te stranke u Raškoj.

Sporni spot u kojem se prikazuje fudbalska utakmica i fudbaleri koji u crvenim dresovima daju gol igračima u plavim dresovima uz slogan “Iz keca u dvojku”, izazvao je burne reakcije tokom jučerašnjeg dana.

“SPS nije napravio nikakav spot, što bi se radio spot za Rašku”, rekao je Dačić gostujući na TV Hepi i naveo da je predsednik opštinskog odbora SPS u Raškoj tast predsednika opštinskog odbora SNS u tom mestu.

Dačić je komentarišući naslove u dnevnoj štampi rekao da nema nikakve svrhe da polemiše sa dnevnim listovima Informer i Alo koji su objavili animirani predizborni spot.

On je primetio da se takvi tekstovi uvek pojavljuju u predizborno vreme, pa tako i za ove izbore, a da oni nisu upućeni njemu lično nego biračima.

Kaže da se u vreme predizborne kampanje svaka stranka pozicionira, da je normalno da postoji jedan broj birača koji glasaju za njega, ali da to ne znači da misle loše o lideru SNS Aleksandru Vučiću, i obrnuto.

“Što bih ja rušio svoju vlast zbog nečega što je nemoguće.To je dobra priča da to bude tema u medijima. Da se razumemo, ne moramo mi da budemo u vladi. Ako misle da ima neko bolji ko će doprinosti političkoj stabilnosti…”, rekao je Dačić.

On je ocenio da je trenutna kampanja atipična, ali da ne očekuje nikakva iznenađenja.

“U predizbornoj kampanji sve možete da obećate, ja nisam ništa obećao, sve što sam radio je sada na neki način na ispitu. Ako nisu primetili, šta sad ja imam da se ubeđujem sa njima da li nešto vredi ili ne vredi”, rekao je Dačić.

Kaže da ako dobije manje glasova ili isto glasova kao neki što se zalažu za nezavisno Kosovo, navodeći da su u pitanju Sergej Trifunović i Čedomir Jovanović, i ako on treba sa sa nekim da se takmiči nakon svega što je uradio, a rezultat bude loš, onda neće, kaže, više da obavlja taj posao.

“Možda to Srbija hoće, ako neće, onda će glasati za mene, u tome je stvar…”

Kaže da se pokušava da se napravi atmosfera da postoje nesuglasice sa SNS-om.

“Nisam čuo od Vučića da je nešto loše pričao, mi smo prijatelji” rekao je Dačić i naveo da se to prijateljstvo bazira na dugodišnjem odnosu poverenja.

Ukazuje i da sa Draganom Markovićem Palmom ima dobre odnose takođe i da su mnogi pokušali da te odnose pokvare.

Ministar spoljnih poslova kaže da danas putuje u Italiju, a da sutra ide u Grčku i da će sa tamošnjim ministrima spoljnih poslova razgovarati o situaciji koja se tiče korona virusa i otvaranju granica, a podsetio je da 18. juna dolazi u Srbiju Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Ruske Federacije.

Kaže da polako prestaje u svetu “era onlajn diplomatije” a da postoje naznake da će se pitanje otvaranja granica, zbog korone, unutar EU kao i na Balkanu i šire, rešavati do kraja ovog meseca.

U ovom trenutku u Evropskoj uniji nema još naznaka kako će to izgledati, a kaže da će EU verovatno dati preporuku da građani zemalja Unije mogu međusobno da se posećuju, a da bi zatim mogla da sledi preporuka i za zemlje Šengena.

Pitanje je međutim, kaže, šta od toga će se odnositi i na Srbiju.

Dodaje da će Srbija morati da napravi “blic anketu”, odnosno da razgovara sa svim ministrima spoljnih poslova kako unutar EU tako i u regionu i dalje, da se vidi šta je plan a u vezi mogućnosti putovanja naših građana.

Na pitanje da li ima informaciju da će od ponedeljka građani Srbije moći da putuju nesmetano u Crnu Goru, kaže da takvu informaciju nema i da trenutno granica sa tom zemljom može da se pređe samo uz određene dozvole kao što je slučaj, kako je rekao, i sa Hrvatskom.

“Ja sam sa svima sam pričao i oni svi čekaju 15. juni da vide kako će EU da reguliše spoljne granice. Može se očekivati preporuka da se ublaže mere za zemlje kandidate ali da li će to tako biti, ne mora da znači”, rekao je ministar navodeći da virus korone nije nestao i da je i dalje prisutan.

Dačić je rekao da se on testirao na korona virus jer je bio na dva događaja na kojima su bile osobe za koje je naknadno utvrđeno da su pozitivne na virus a da je njegov nalaz bio negativan, komentarišući to što je pevačica Svetlana Ceca Ražnatović objavila da je inficirana virusom korana.

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime