ĐUKANOVIĆ VRŠI OPSTRUKCIJE SA JEDINIM SAVEZNIKOM IZ REGIONA KURTIJEM: U Prištini udario na Ramu i Otvoreni Balkan

0

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović otišao je u službenu posetu Kosovu samo sa ciljem da Prištinu okrene protiv Albanije i premijera Edija Rame, pišu crnogorski mediji.

Na taj način Đukanović želi da opstruira širenje regionalnog projekta „Otvoreni Balkan“, čiji je jedan od inicijatora i albanski premijer.

Nije tajna da su odnosi između nekadašnjih bliskih saradnika Đukanovića i Rame „zahladnjeli“ od trenutka kada je albanski premijer, zajedno sa Aleksandrom Vučićem i Zoranom Zaevim koji su koncipirao i realizovao ideju Otvorenog Balkana koja počiva na ekonomskom povezivanju zemalja regiona. Sa setom se Đukanović seća trenutaka kada su u prvim redovima na kongresima DPS-a, pored Vuka Draškovića i Nenada Čanka sedjeli Rama i Zaev, a još dalje u prošlosti blede pozivi albanskog premijera svojim sunarodnicima iz Crne Gore da na predsedničkim izborima podrže lidera DPS-a.

Da u odnosima između Đukanovića i Rame ne „cvetaju ruže“, potvrđuje i činjenica da crnogorski predsednik nijednom nije zvanično posetio Albaniju, već je u toj susednoj državi boravio samo na regionalnim skupovima, pod prokroviteljstvom EU.

Nakon što je američka administracija nedavno neformalnim kanalima dala „zeleno svetlo“ za širenje Otvorenog Balkana i na Crnu Goru, BiH i Kosovo, Đukanović je brže bolje, kako piše Borba, po nalogu jedne evropske sile otišao u Prištinu sa željom da sa svojim jedinim preostalim saradnikom u regionu, Aljbinom Kurtijem, minira dalju realizaciju ovog ekonomskom projekta od kojeg bi najviše koristi imale ovdašnje privrede i stanovništvo.

Da li će Đukanoviću poći za rukom da zavadi Prištinu i Tiranu, kao što je uspeo da uradi sa Beogradom i Podgoricom, pokazaće vreme.

Izvor: region.alo/borba.me

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime