ĐUKANOVIĆ ZGROZIO NAROD GOVOROM U PETNJICI Da li je ovo izliv straha ili MRŽNJE?

0
Foto; Screenshot Youtube

Aktuelni predsednik Crne Gore i lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović započeo je kampanju za novi mandat sa starim podelama, igrajući „oro“ uz prepoznatljivu dihotoniju upozoravajući Bošnjake na severu Crne Gore da vode računa o onima koji su podržavali zločine u Srebrenici.

– Oni još nisu preskočili osnovno pitanje, a to je – da li se u Srebrenici dogodio genocid. Oni tvrde da nije. A ja tvrdim da svako ko nije raščistio to pitanje od njega se treba dobro paziti. Kad bi se ukazale slične prilike taj bi ponovio genocid. šokirao je Đukanović okupljene Rožajce na promotivnom skupu, da bi potom otišao i korak dalje optužujući u svom maniru Srpsku pravoslavnu crkvu kao servis „velikodržavnog nacionalizma“.

Đukanović otkrivajući „stare rane“ i tragajući za novim izdajnicima proklamuje multietničko društvo, ali očigledno na štetu Srba.

– Sve dotle dok ih ne čujemo jasno i glasno da su prihvatili temeljne vrednosti savremene Crne Gore, dok ih ne čujemo da nema u Crnoj Gori građana prve i druge kategorije, dok ih ne čujemo da je Crna Gora građanska država, da ona jednako pripada svakom građaninu bez obzira na veru, naciju ne možemo im verovati, poručio je predsednik „svih građana“ Crne Gore.

I ova kampanja Mila Đukanovića počela je na isti način kao i više od deset prethodnih, markiranjem neprijatelja i izdajnika države, te pozicioniranjem sebe kao faktora mira i stabilnosti, ocenjuje za „Novosti“ politički analitičar Igor Damjanović.

– Oni koje sada pokušava kobajagi štiti ratnih devedesetih su bili neprijatelji i izdajnici, koje je surovo proganjao, hapsio i terao iz zemlje. Ništa manje licemerno nije ni to što Đukanović se i dalje poziva na Srebrenicu kako bi koliko toliko popravio poljuljani politički rejting. Kada su se desili tragični događaji u Srebrenici Đukanović je ne samo zastupao dijametralno suprotan narativ, već je i prema relevantnim svedočenjima aktivnije pomagao vojsku Republike Srpske od Slobodana Miloševića, podseća Damjanović.

Naš sagovornik dodaje da je narod dugo prihvatao Milove političke metamorfoze.

– Međutim, pre tri godine nastupio je prelomni momenat. Licemerna politika Mila Đukanovića dosadila je dominantnoj većini naroda i ispunjeni su svi uslovi da definitivno bude poražen. Ipak bilo bi pogrešno Đukanovića podceniti. Previše protivkandidata, trzavice i svađe među njima, mogu demoralisati jedan broj glasača u drugom krugu i tako Đukanoviću baciti politički pojas za spasavanje, zaključuje Damjanović.

PODELE KLjUČNI NARATIV

Poslanik Demokratskog fronta Milun Zogović veruje da su prošla vremena jeftinih političkih gafova i trikova kojima se služi Milo Đukanović i da jedino on nije svestan prevaziđenosti takvih politika.

-Pošto se po jutru dan poznaje Đukanović koji se po treći put kandiduje za predsednika Crne Gore najavio je da će pokušaj fabrikovanja podela biti njegov ključni narativ u kampanji, što ne čudi, jer su decenijama podele jedini proizvod politike koju je nudio građanima, kaže za „Novosti“ Zogović, dodajući da je na taj način otvaran prostor da se iza zavese pustoši Crna Gora.

Izvor: novosti.rs

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime