ĐUKANOVIĆI ZARADILI PREKO 27 MILIONA EVRA ZA GODINU DANA! Evo i kako

0
Foto: Screenshot Youtube

Kompanije u kojima članovi porodice Đukanović, imaju većinski ili manjinski udeo u prošloj godini ostvarile su ukupan prihod od 27.667.815 evra, pokazuju do sada dostavljeni podaci Upravi prihoda i carina (UPC).

U pitanju je šest kompanija koje su u vlasništvu predsednika DPS Mila Đukanovića, njegovog sina Blaža i brata Aca, čija je ukupna dobit iznosila više od 27 miliona. Milo Đukanović ima vlasnički udeo u kompaniji „Global Montenegro“ zajedno sa kumom Vukom Rajkovićem, a samo je ta kompanija poslovala u minusu.

Sin odlazećeg predsednika ima vlasnički udeo u „BB Solaru“, „Kapital Investu“ i kompaniji „Kodio“, dok je brat Aco najveći pojedinačni akcionar u Republičkom zavodu za urbanizam i projektovanje (RZUP) i Prvoj banci. Najbolje je poslovala kompanija „Kodio“ u kojoj mlađi Đukanović ima 40 odsto vlasništva. Ta kompanija prethodne godine ostvarila je neto profit 21.455.370 evra. Potom sledi „Kapital Invest“, čiji je neto profit iznosio 5.642.687 evra. Ova firma značajno je popravila svoje poslovanje u odnosu na 2021. godinu, kada je prihodovala 866.792 evra.

„Kapital Invest“ je osnovao odlazeći predsednik države 2007. godine, a prepustio ju je sinu nakon što je 2018. godine započeo svoj mandat na čelu države. „BB Solar“, kompanija u kojoj je predsednikov sin ima 50 odsto vlasničkog udela, dok drugih 50 odsto pripada partneru Ivanu Burzanoviću, imala je neto profit od 124.802 evra, što predstavlja značajan pad u odnosu na godinu ranije kada je iznosio 764.601 evro. Ova firma posluje u oblasti energetike. Blažo i Burzanović imaju partnerski odnos i u kompaniji „BB hidro“, koja je nedavno tužila državu za naknadu štete zbog nezavršene male hidroelektrane (mHE) na Slatini. Do zaključenja ovog broja, ova kompanija nije dostavila finansijske iskaze o poslovanju za prethodnu godinu.

RZUP, u kojem je najveći pojedinačni akcionar, 75 odsto, brat odlazećeg predsednika, prihodovao je 328.596 evra. Ta kompanija godinu ranije je završila u minusu od 220.727 evra, što znači da je popravila svoje poslovanje. Aco je i najveći pojedinačni akcionar u Prvoj banci sa 41 odsto akcija, koja je prošle godine ostvarila neto prihod od 62.000 evra.

„Global Montenegro“ u vlasništvu predsednika DPS i njegovog kuma je godinu završila u minusu od 4.838 evra. Troškovi poslovanja iznosili su 1.430 evra, a za zarade je utrošeno 3.408 evra. Ova kompanija se nalazi i na listi najvećih dužnika, od koje poverioci pokušavaju da naplate 11,7 miliona evra.

Kurir.rs/Dan

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime