DODIK OBJAVIO: Vučiću su dostavljeni veoma BITNI DOKUMENTI koji pokazuju ŠTA SE ZAISTA DEŠAVA!

0

On je istakao da žele da podrže predsednika Vučića u nastojanju da na pravi način i sa dodatnom snagom uđe u pregovore sa Prištinom.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da su iz Republike Srpske dostavili dokumenta predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kojima ukazuju na antidejtonsko ponašanje visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, te da su i time želeli da pokažu da zapadne zemlje imaju dvostruke aršine kada je reč o pitanjima RS i KiM.

„Naravno da je to deo naših razgovora koje smo imali u Banjaluci i potrebe da predsednika Vučića, odnosno Srbiju, upoznamo sa antidejtonskim ponašanjem visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH povodom primene Dejtonskog sporazuma“, pojasnio je sinoć Dodik u izjavi za Tanjug.

On je istakao da žele da podrže predsednika Vučića u nastojanju da na pravi način i sa dodatnom snagom uđe u pregovore sa Prištinom.

„Mi smo dostavili predsedniku Srbije informacije o antidejtonskim ponašanju, kao akt koji je razmatran i razmatra se na vladi. Naravno da već imamo zaključke vezano za antidejtonsko ponašanje i kršenje Dejtona u Skupštini RS i u celini ćemo te dokumente dostaviti predsedniku Srbije“, naveo je Dodik.

To je, ističe, učinjeno, s obzirom da Srbija razgovara sa Prištinom, a da su neke zapadne zemlje rekle da prihvataju nezavisnost Kosova, dok te iste zapadne zemlje krše Dejton, tako što Republici Srpskoj oduzimaju prava, žele da je konzerviraju i naprave unitarnu BiH.

To je, naglašava Dodik, potpuno obrnuti proces koji je viđen na primeru Kosova i Metohije.

„Dakle, ideja da se Vučiću dostave podaci u tom pogledu i da može na relevantan način da uporedi različito ponašanje međunarodne zajednice u gotovo identičnim situacijama vezano za statuse“, naveo je Dodik.

On je istakao da potpuno razume da je za Vučića to teško pitanje, ali da Srbija kao garant Dejtonskog sporazuma, treba i ima obavezu, što predsednik i pokazuje, da zaštiti legitimna prava RS, stečena Ustavom i Dejtonskim sporazumom.

„Ukoliko međunarodna zajednica smatra da je Kosovo nezavisno, a jedan deo nje je već pokazao da priznaje nezavisno Kosovo, većina zemalja EU i SAD, onda mi smatramo da i mi možemo kao RS da istaknemo pravo na regulaciju statusa koji nama odgovara“, rekao je Dodik.

Ponavlja da je RS trajno nezadovoljna statusom u BiH, jer im ona, kaže, ništa nije dobro donela.

„I BiH i visoki predstavnik i međunarodna zajednica su oduzimali prava RS i oni žele da evropskim procesom BiH, to nasilje verifikuju i da se promeni Ustav i ubaci u Ustav i sve nadležnosti prebace na Sarajevo“, rekao je Dodik.

Ranije danas, Vučić je izjavio da je dobio „određene papire“ iz Republike Srpske, te da očekuje i određene odluke Skupštine Republike Srpske, pa će promisliti kako po tom pitanju da se odredi Srbija.

Nije preciznije govorio o tim papirima, a spomenuo ih je u kontekstu izazova koji očekuju Srbiju, a pre svega, kako je rekao, po pitanju Kosova i Metohije.

Jedini „papiri“ koji su ranije najavljeni iz Banjaluke tiču se izjave Milorada Dodika, na zajedničkoj pres konferenciji u Banjaluci, da je predsedniku Srbije rekao da se ne može razgovarati o odvajanju Kosova, a da se pritom ne razgovara I o statusu Republike Srpske, odnosno da „ako Kosovo ostaje u Srbiji i RS ostaje u BiH“.

Dodik je preneo tada novinarima da se Vučić nije izjašnjavao o toj tezi, a Vučić je rekao da će to učiniti kada dobije obrazloženje na papiru.

Espreso

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime