Dodik: RS ide ka nezavisnosti, ako prestanemo govoriti o tome, nećemo postići cilj

0

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska ide ka svojoj nezavisnosti.

„Ona u ovom trenutku možda nije moguća, ali moramo raditi na tome i ako prestanemo o tome govoriti nećemo postići cilj“, kazao je Dodik u svom obraćanju na Kočićevom zboru u Stričićima na Manjači kod Banjaluke.

Navodeći da „svet nisu samo Brisel i SAD“, on je naglasio da u svetu ima i drugih sila sa kojima se mora sarađivati.

„Nećemo kao papagaji ponavljati ono što Brisel kaže i nećemo slediti njihove sankcije Rusiji“, naveo je Dodik.

On je još kazao da je „učestvovao u odbrani Republike Srpske“, dodavši da je RS danas stabilna i to u „uslovima nemogućim za opstanak bilo kog entiteta pa i RS“.

„Međunarodne snage od nas traže da se odreknemo svog identiteta, pa i Kočića“, zaključio je srpski član Predsedništva BiH.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je Petar Kočić bio spreman da podnese žrtvu u borbi za slobodu svog naroda, bez obzira na cenu i posledice koje su za njega bile fatalne.

„Nemamo pravo da ćutimo, dok neki novi Kalaj, nepozvan i ničim izazvan, najavljuje reviziju istorije u našim školama. Nemamo pravo da nemo posmatramo proces razvlašćivanja Republike Srpske, oduzimanje naše imovine i Ustavom zagarantovanih prava“, kazala je Cvijanovićeva.

Prema njenim rečima, kao i u Kočićevo doba, i sada stranci žele da ubede ljude na ovim prostorima da „nisu zreli za demokratiju i samostalno upravljanje, već da im je i u 21. veku neophodan politički staratelj iz inostranstva“.

„Dužni smo da se suprotstvimo takvom, potcenjivačkom odnosu prema našem narodu koji je slobodu platio najskupljom mogućom cenom“, istakla je Cvijanović.

Prema njenim rečima, mir je imperativ rukovodstva RS, ali RS nije spremna ni po koju cenu da zaboravi prošlost i odrekne se sebe.

Na akademiji na Kočićevom zboru govorio je i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, koji je istakao da „otadžbina mora imati budućnost, za šta se zalagao i Kočić“, kao i da srpski narod treba da nastavi da baštini vrednosti o kojima je pisao Kočić.

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime