Domaći mediji prenose opasne savete nepostojećeg lekara o koronavirusu

0
Navodne savete „mikrobiologa iz Vuhana“ o novom koronavirusu objavilo je nekoliko domaćih medija – portal nova.rs, Tanjug, Al Džazira, Večernje novosti… Reč je o objavi koja po društvenim mrežama i forumu Krstarica kruži već mesec dana, a u svetu još odranije, i čiji je autor nepoznat. Neke od informacija u toj objavi mogu da budu i potencijalno opasne – poput onih da ako vam curi nos i boli vas grlo, nije reč o simptomima novog koronavirusa. Novinarka portala nova.rs Ana Vušović Marković tvrdi za Raskrikavanje da je taj spisak saveta dobila od srpskog lekara kojeg nije htela da imenuje. Tekst je u međuvremenu sa tog portala obrisan bez obrazloženja.
Osim portala Nova.rs, nešto drugačiju verziju teksta ima Tanjug preko koga je vest dospela u brojne druge medije. Sporan tekst dospeo je i na sajt Al Džazire.

U njemu se daje nekoliko uobičajenih saveti o tome kako da se zaštitite (redovno pranje ruku, dezinfekcija površina), ali tekst obiluje i obmanjujućim informacijama za koje se lažno navodi da potiču od naučnika. Na primer, da nemate koronu ako vam curi nos i boli vas grlo, da će ispijanje tečnosti uništiti virus, kao i da je „za odlazak u bolnicu možda već kasno“ ako ste dobili temperaturu.

Po svemu sudeći ovi saveti i informacije ne potiču od lekara ni stručnjaka – dok Tanjug navodi da potiču od „italijanskog lekara koji je radio u bolnici u Šenženu u Kini“, portal Nova.rs tvrdi da je reč o „kineskom mikrobiologu koji sa timom od decembra radi u Vuhanu“. Nije, međutim, moguće pouzdano utvrditi ko je autor ovog teksta niti ko ga je prvi plasirao na Internet.

Na društvenim mrežama u Srbiji, kao i na forumu Krstarica, najranije objave koje je moguće naći su stare par nedelja. Napisana konfuzno, objava počinje nejasnom konstrukcijom o tome da savete daje nečiji „stric i nećak iz razreda“.

„Moj stric i nećak iz razreda, diplomirao je magistrirao i radio u bolnici u Shenzhenu. Premešten je na studije virusa pneumonije Wuhan…“, piše na početku ovog teksta.

Isti tekst ali na engleskom vrti se po svetskim blogovima, mrežama i forumima od početka februara. Najstarija takva objava do koje je Raskrikavanje uspelo da dođe (8. februar) potiče od anonimne osobe sa jednog filipinskog potforuma. Trenutak kada postaje viralna i počinje masovno da se širi svetom je najverovatnije kada ju je na Fejsbuku podelio izvesni Piter Li Gudčajld. Njegov post je od 27. februara do ovog momenta podelilo 374.000 ljudi.

Novinarka portala Nova.rs: Pogrešila sam, izvinjavam se

I dok su brojni mediji u Srbiji uglavnom prekopirali ovu objavu sa Interneta, novinarka portala Nova.rs Ana Vušović Marković je u tekstu navela da je ove informacije dobila od srpskih lekara.

U razgovoru sa novinarkom Raskrikavanja nije želela da otkrije identitet lekara koji joj je, kako tvrdi, poslao ove savete.

„Ja sam dobila te podatke od jednog doktora, ne bih sada da ga imenujem, čovek je renomirani lekar, nije ni njegova krivica. Ja sam u haosu, nisam to stigla dobro da proverim i samo sam pustila. Kad sam skapirala da to nije baš tako, onda sam ga zvala, napravila i njemu haos, i meni, izbrisali smo tekst ali ne mogu sad da izbrišem ceo Internet. Tekst je skinut, moja je greška i izvinjavam se jer nisam dovoljno proverila“, kaže Vušović Marković i dodaje da je pomenuti lekar dobio tu objavu od svoje koleginice čiji je „rođak ili prijatelj“ u Vuhanu.

Ona ističe i da je tekst objavila između ostalog i zato što joj saveti nisu bili skandalozni ni sporni. Ličilo je, kaže, na uobičajene savete o sezonskom gripu.

Šta je sve netačno?

Ovo pismo sa uputstvima su svetske fekt-čekerske mreže već osporile, poput Snopes.com. Raskrikavanje izdvaja sporne tvrdnje iz pomenutih tekstova portala Nova.rs i Tanjuga (pošto se u određenoj meri razlikuju), od kojih neke mogu biti čak i opasne.

1. Ako prehlađenoj osobi curi nos i boli je grlo, nije zaražena virusom korone, jer pneumonija (upala pluća) daje suv kašalj bez curenja iz nosa. To je najlakši način da ga otkrijete.

Netačno. Kašalj ne mora da bude suv, a može i da bude curenja iz nosa i bola u grlu. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, suvi kašalj jeste jedan od najčešćih simptoma, kao i groznica i poteškoće u disanju. Ipak, SZO ističe i da je moguće imati i manje uobičajene simptome poput bola u grlu, glavobolje, produktivnog kašlja, zapušenog nosa kao i curenja iz nosa, ali i dijareje i iskašljavanja krvi. Pneumonija odnosno upala pluća je karakteristična za teže oblike ove bolesti.

2. Dobro je znati da Vuhan ili korona nisu otporni na toplotu i umiru na 26 do 27 stepeni. Stoga pijte što više toplih napitaka poput čaja sa začinskim biljem. Ispijanje tople tečnosti je efikasno u uništavanju svih virusa.

Nema dokaza. Mimo toga što nije jasno kako to da virus ne može da preživi na temperaturama iznad 26-27 stepeni, jer bi to značilo da ne bi preživeo ni u ljudskom telu (36-37 stepeni), još uvek se ne zna koja temperatura vazduha uništava koronavirus, prema informacijama američkog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC). Kako kažu, nekim virusima poput obične prehlade za širenje zaista više odgovara zima, ali to ne znači da nije moguće razboleti se i tokom drugih meseci, pa takva mogućnost postoji za COVID-19.

Tim pre što se virus proširio i u područjima sa visokim temperaturama, poput Indonezije (gde je u prethodnom periodu bilo i više od trideset stepeni, a obolelo je do ovog momenta 27 ljudi).

3. Pokušajte da ne pijete hladne napitke.

Netačno. Kako piše Snopes.com, da ćemo se od leda i hladnih pića razboleti, samo je urbana legenda bez naučne potpore. Prema jednom istraživanju britanskih naučnika iz 2014. godine, „nema dokaza u literaturi koja bi potkrepila vezu između konzumiranja hladnog pića i hrane i infekcije gornjih disajnih puteva“.

4. Kada virus padne na metalnu površinu, živi najmanje 12 sati. Zapamtite da ako dođete u kontakt sa bilo kojom metalnom površinom, temeljno posle operite ruke sapunom.

Tačno, ali nepotpuno. Kako navodi SZO, COVID-19 može preživeti od nekoliko sati do nekoliko dana u zavisnosti od vrste površine. Ranijim istraživanjima koronavirusa ustanovljeno je da mogu da ostanu na površinama i do devet dana na sobnim temperaturama. Prema rečima direktora američkog CDC-a, na bakarnim i čeličnim površinama koronavirus može da ostane oko dva sata, dok ostaje duže na plastici i kartonu. U svakom slučaju, ruke treba prati posle kontakta sa svakom površinom koja bi mogla biti prljava i kontaminirana, ne samo sa metalnom.

5. Osim što često perete ruke, možete uzeti neki sprej ili napitak koji dezinfikuje grlo i grgutati nekoliko puta dnevno, kako biste uklonili ili smanjili klice dok su još u grlu (pre nego što krene prema plućima).

Netačno.Kako kažu iz SZO, nema dokaza da grgoljenje (ispiranje grla i usta) bilo kojim sredstvom može da sačuva od koronavirusa. Neki brendovi tečnosti za usta mogu da eliminišu određene mikrobe iz pljuvačke na nekoliko minuta. Međutim, to ne znači da će vas zaštititi od infekcije.

6. Popijte malo vode svakih 15 minuta. Zašto? Čak i ako virus uđe u usta … pitka voda ili druga tečnost će ga prenijeti kroz jednjak do stomaka. Tamo će stomačne kiseline ubiti virus. Ako ne pijete dovoljno vode redovno, virus može ući u dušnik i ući u pluća.

Netačno. SZO navodi da je redovno ispijanje vode važno za zdravlje generalno ali ni to ne štiti od koronavirusa. Virus izaziva infekciju kada dođe u kontakt sa sluzokožom tela (usta, nosa, očiju) koja ga apsorbuje, čime virus prelazi u krvotok i tkiva. Da ni stomak nije imun na virus, dokazuje i to što je jedan od simptoma COVID-19 upravo dijareja.

7. Najnovija informacija je da period inkubacije može biti i do 28 dana pre pojave simptoma korona virusa.

Tačno, ali nepotpuno.Prema poslednjim informacijama SZO (9. mart) period inkubacije je u proseku do dve nedelje tokom kojih ne mora biti nikakvih simptoma, ali se oni obično pojavljuju oko 5-6. dana od inficiranja. Tako je bilo dosad u najvećem broju slučajeva, iako su kineske vlasti saopštile da je u slučaju jednog 70-godišnjaka inkubacija trajala 27 dana.

8. U trenutku kada osoba već ima temperaturu i kašlje, može biti prekasno za odlazak u bolnicu

Netačno. Temperatura, groznica i kašalj su uobičajeni simptomi. Teža klinička slika obuhvata upalu pluća, ozbiljni akutni respiratorni simptom, otkazivanje bubrega i smrt.

Raskrikavanje će nastaviti da prati izveštavanje o koronavirusu i lovi lažne vesti. Svi tekstovi o tome dostupni su ovde.

raskrikavanje.rs

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime