Dragan Marković, bivši zamenik šefa BIA otkriva do tančina detalje o stravičnoj ulozi prvog čoveka SDB-a

0

Strašno šta su radili.

Operativci su dolazili podataka koji su ukazivali da njihov tadašnji šef , načenik SDB održava neformalne i nezvanične kontakte sa agentima CIA

* Jovica Stanišić, nekadašnji šef Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije, ne samo što je bio tajni agent Centralne obaveštajne agencije (CIA) Sjedinjenih Američkih Država već je u interesu te službe aktivno radio na rasparčavanju Jugoslavije

* Ovo tvrdi Dragan Marković Markoni, dugogodišnji pripadnik SDB i bivši zamenik direktora Bezbednosno-informativne agencije

Nedavno je na Stanišićevu ulogu dvostrukog agenta podsetio bivši ambasador Velike Britanije u Srbiji Ajvor Roberts, i to pred sudom u Hagu, kao svedok odbrane na suđenju Stanišiću i operativcu SDB Franku Simatoviću Frenkiju.

Slučajno provaljen

Dragan Marković, danas penzioner potvrđuje Robertsovu informaciju i objašnjava da operativci svojim operativnim radom prave mrežu saradnika prema stranim obaveštajnim službama.

Takvim kontaktima dolazili su do podataka koji su ukazivali da njihov tadašnji šef Stanišić održava neformalne i nezvanične kontajkte sa agentima CIA. Sumnja je i potvrđena tokom jednog tajnog pretresa, kada smo našli dokumenta koja su bila skrivena u podrumu na Novom Beogradu. Vlasnik podruma je bio oficir koji je tada službovao u Crnoj Gori i u rodbinskim je vezama sa Stanišićevim saradnicima – tvrdi Marković.

On daje konkretne primere kako je Stanišić nanosio štetu državnim interesima po nalogu stranih službi.

– Stanišić je po instrukcijama stranih službi osnovao Jedinicu za specijalne operacije (JSO). U vreme najvećih sankcija prema Jugoslaviji JSO je uz pomoć CIA dobio najsavremeniju vojnu opremu, uključujući i “hamere”, po kojima je i bio prepoznatljiv. Jedinica je trebala da brani srpsko stanovništvo u delovima Jugoslavije zahvaćenim građanskim ratom, ali se zloupotrebljava patriotizam njenih pripadnika i Stanišić to koristi dajući im nalog da ne poštuju ratno pravo, već da prekomerno upotrebljavaju silu, što dovodi do toga da je rukovodstvo Republike Srpske Krajine i slavonsko-baranjske oblasti proglašeno ratnim zločincima, a srpsko stanovništvo proterano sa vekovnih ognjišta – ističe Marković.

JSO radio za CIA

On naglašava da su njihove aktivnosti kasnije velike sile koristile za osudu Srbije i srpskog naroda.

Prema njegovim rečima, deo Jovičinih saradnika koji su radili za CIA ostao je i posle njega u Službi i učestvovao u obaranju Miloševića i rasparčavanju Jugoslavije, a kasnije i Srbije, to jest odvajanju Kosova.

Ima poseban tretman u Tribunalu

Jovica Stanišić ima poseban tretman u Hagu – često je na privremenoj slobodi zbog bolesti. Drugim zatvorenicima odbijaju se zahtevi za lečenje van haškog kazamata. Inače, on i njegov podređeni Franko Simatović uhapšeni su 2003. godine po optužnici Haškog tribunala koja ih je teretila za ubistva, zlostavljanja, progone i druge zločine počinjene u Bosni, Slavoniji i Kninskoj Krajini od 1991. do 1995. godine. Prema optužnici, prisilno premeštanje nesrpskog stanovništva, progone, zlostavljanja i ubistva vršile su tajne jedinice DB i paravojne formacije, kao što su “Crvene beretke”, “Škorpioni”, “Arkanovi Tigrovi” i “Martićeva milicija”. Te jedinice su osnovali, finansirali i obučavali optuženi.

ALO, Kurir

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime