DRAMA U PENTAGONU, ŠPIJUNSKI BALON LETI IZNAD AMERIKE!

0
Foto: Screenshot Youtube

Pre nekoliko dana uočen je kineski špijunski balon iznad Amerike.

Sumnja se da je kineski špijunski balon nekoliko dana letio iznad SAD, a visoki američki zvaničnici savetovali su predsedniku Džou Bajdenu da ga ne obara zbog straha da bi krhotine mogle predstavljati bezbednosnu pretnju. „Jasno je da je namera ovog balona nadzor“, rekao je novinarima kasno sinoć visoki zvaničnik američke odbrane.

Pentagon je pratio balon nekoliko dana dok je prolazio iznad severa SAD, rekao je portparol Pentagona brigadni general Patrik Rajder. „Primeri ovakve aktivnosti primećeni su u poslednjih nekoliko godina, uključujući i tokom prethodne administracije“, rekao je on. Balon je preleteo Aleutska ostrva Aljaske i Kanadu pre nego što se u sredu pojavio iznad Bilingsa u Montani, rekli su zvaničnici. Upravo u toj retko naseljenoj američkoj saveznoj državi nalazi se jedan od tri američka podzemna kompleksa silosa za interkontinentalne balističke rakete Minuteman III, koja je, prema rečima zvaničnika, jedna od potencijalnih meta kineske špijunaže.

Prate ga američki vojni avioni

Tenzije između Kine i SAD, dve najveće svetske ekonomije, u poslednje vreme rastu zbog sukoba oko Tajvana i kineskih vojnih aktivnosti u Južnom kineskom moru. Vašington prati balon otkako je pre nekoliko dana ušao u vazdušni prostor SAD, koji uključuje i američke vojne letelice. Zvaničnici su odbili da kažu koliko je visoko leteo balon, ali su priznali da je radio iznad civilnog vazdušnog saobraćaja i ispod „svemira“. Visoki američki vojni zvaničnici razmatrali su obaranje balona iznad Montane, ali su na kraju preporučili da to ne bude zbog potencijalnog bezbednosnog rizika od krhotina.

„Prilično je veliko“

Tokom brifinga za štampu u Pentagonu, zvaničnici su odbili da otkriju trenutnu lokaciju balona, niti da daju više detalja o njemu, uključujući njegovu veličinu. „Imali smo izveštaje od pilota koji su ga videli iako je visoko. Prilično je velika“, rekao je zvaničnik Pentagona.

„Ukazali smo na ozbiljnost Kinezima“

Američki zvaničnici pokrenuli su to pitanje sa svojim kineskim kolegama. „Ukazali smo im na ozbiljnost koju ovo pitanje ima za nas“, rekao je jedan zvaničnik. Špijunski baloni su leteli iznad SAD nekoliko puta poslednjih godina, ali se čini da se ovaj zadržava duže nego u prethodnim slučajevima, rekao je zvaničnik.

„Trenutno procenjujemo da ovaj balon ima samo ograničenu dodatnu vrednost iz perspektive prikupljanja obaveštajnih podataka, ali ipak preduzimamo korake da zaštitimo od prikupljanja osetljivih informacija od strane stranih obaveštajnih službi“, rekao je zvaničnik.

Izvor: MONDO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime