Edi Rama: Srbija treba da se izvini za zločine i prizna nezavisnost Kosova

0

Tirana — Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da se slaže sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem da Srbija treba da se izvini za zločine i prizna nezavisnost Kosova.

„Mislim da je priznanje i traženje oproštaja kraj procesa“, rekao je Rama, prenosipisanje prištinske štampe portal Kosovo online.

On je naglasio da sa Kurtijem ima veoma dobre odnose, odnosno da sa njim ima dobru i prijateljsku komunikaciju što znači, objašnjava, da mnogo razgovaraju o različitim temama i razmenjuju mišljenja vezana za različite političke filozofije.

„Komunikacija je zaista slatka, bratska, prijateljska. To je kako treba da bude, veoma građanski i prijateljski odnos. Ne moramo da se slažemo u svemu. Ne slažemo se oko pristupa Srbiji, o tome kako Srbija treba da prizna nezavisnost i traži oproštaj, ne slažemo se oko ‘Otvorenog Balkana’, ali to nas ne sprečava da se dogovorimo o mnogim drugim stvarima“, rekao je Rama.

On je rekao i da je dobio pravo da se 12. oktobra obrati Savetu Evrope o izveštaju Dika Martija.

„Pitanje je veoma osetljivo. Savet Evrope je napisao veoma mračnu stranicu odobravajući izveštaj Dika Martija. Danas je taj odnos potpuno drugačiji. Savetu ću se obratiti i na osnovu činjenice da je Parlament Albanije konsenzusom doneo rezoluciju kojom se odbacuje rezolucija Dika Martina. Savet Evrope treba da se ogradi od te krivične prijave koja je nanela veliku štetu Kosovu. Ovo je naša inicijativa“, rekao je Rama.

(Kosovo online-B92)

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime