EGZODUS JE TEK POČEO! Albanci beže s Kosova glavom bez obzira, 100 autobusa dnevno napušta Prištinu

1
Foto: Screenshot Youtube

Početkom godine došlo je do liberalizacije viza za građane lažne države Kosovo, a u samo prve dve nedelje januara više od 103.000 građana, što je zvanična informacija sa aerodroma u Prištini.

Kako dani prolaze Albanci se svojski trude da umanje ogromne brojke onih koji odlaze.

Tako prema rečima predsednika Sindikata radnika privatnog sektora Jusufa Azemija, u prvih šest meseci godine do 150 hiljada građana moglo bi da napusti lažnu državu zbog boljeg života, navela je Koha, a preneo portal Kosovo onlajn.

Azemi je istakao da je rast već primećen od početka januara ukidanjem viza i da su prvih nedelja uglavnom otišli ​​radnici iz građevinskog i gastronomskog sektora.

– Biće egzodusa radnika, a ne onih koje smo imali ranije. Ova cifra je duplo manja od onoga što se govori. Priča se da će sa Kosova otići oko 400 autobusa, nije tačno, po nama, 100 autobusa odlazi. Minimum je 5.000 ljudi dnevno. Ako računamo za 30 dana, ima 150 hiljada ljudi… Pobegli su uglavnom građevinski i gastronomski radnici – rekao je Azemi.

Doduše, on je i sam priznao da bi taj broj, ipak, mogao biti mnogo veći.

– Sada kada je put otvoren, ta cifra može da se poveća tri puta – dodao je on, a preneo portal Kosovo onlajn.

Iako svakodnevno iz Prištine možemo čuti različite cifre, te jedni povećaju, a drugi smanjuju brojke, činjenica je da Albanci masovno odlaze.

Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca Srbije, je pre pr dana u rzgovoru za naš list istakao da drugi talas odlazaka očekuje krajem aprila.

– Ono što je manje poznato jeste da su se Albanci tokom čitave 2023. godine pripremali za odlazak. Veliki broj mladih ljudi, njih oko 150.000 nije ni radilo, niti su išli u škole, čekali su 1. januar i viznu liberalizaciju kako bi otišli – naveo je on i dodao da će se trend odlazaaka nastaviti u talasima.

– Prvi talas je već u toku i počeo je početkom januara. Drugi talas odlazaka očekujem da se dogodi krajem aprila, kada će odlaziti i oni koji se sada predomišljaju i razmišljaju šta im je činiti – navodi Beriša koji pojašnjava da je bio ogroman broj letova kako sa aerodroma u Prištini, ali i da su odlazili i preko aerodroma u Tirani.

Izvor: ALO

1 komentar

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime