EVROPA OSTAJE BEZ GASA!? Pronadjena još jedna rupa

0

Švedska oblaska straža je pronašla čevrto mesto iz kojeg curi gas na gasovodu Severni tok.

Švedska obalska straža pronašla je i četvrto mesto na gasovodu Severni tok iz kojeg curi gas, rekao je portparol Švedske obalske straže za list Svenska Dagbladet. Dve rupe nalaze se u švedskoj ekonomskoj zoni, a dve u danskoj. Evropska unija sumnja da je sabotaža iza curenja gasa i najavljuje oštar odgovor onima koji oštećuju njenu energetsku infrastrukturu.

Ranije je više evropskih zvaničnika navelo je da je mogući uzrok curenja sabotaža, a ni Rusija koja je izgradila gasovode ne isključuje tu mogućnost, javlja CNN. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da smatra da je u pitanju sabotaža, o čemu je detaljnije pisala na Tviteru.

„Razgovarala sam sa drugim zvaničnicima o sabotaži u blizini Severnog toka. Trenutni prioritet je istraživanje incidenata kako bismo shvatili šta se dogodilo, i zašto“, navela je ona.

Danski ministar spoljnih poslova: Namerno je izazvana eksplozija
Danski ministar spoljnih poslova Jepe Kofod rekao je da su „namerne“ eksplozije izazvale curenje gasovoda Severni tok i da je to bio napad „bez presedana“.

„Jasno je da svi moramo da budemo veoma svesni naše kritične infrastrukture, kada je u pitanju energetska i druga infrastruktura, tako da svi preduzimamo, mislim, prave korake predostrožnosti. Pošto je to bez presedana, kao što sam rekao, nismo videli takvu vrstu napada na infrastrukturu“, rekao je za Skaj Njuz.

Rekavši da danske vlasti blisko sarađuju sa svojim susedima, NATO-om i EU, on je dodao „svi moramo da pazimo na kritičnu infrastrukturu“.

„Već dugo nam je u Danskoj, a sada i u ostatku Evrope, jasno da moramo da izađemo iz svake zavisnosti od ruskih energenata, bilo da je u pitanju gas, ugalj ili nafta, i radimo veoma naporno da se taj cilj postigne u Evropi. Danska radi svoj deo posla, mnogo ćemo se fokusirati na masovno ulaganje u obnovljive izvore energije, ne samo u priobalni vetar i druge vrste obnovljivih izvora, kao i na energetsku efikasnost. Dakle, to je kurs koji nećemo menjati“, dodao je on.

(MONDO)

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime